Strip
Nederlands
"Mannen die vrouwen haten", "De vrouw die met vuur speelde" en "Gerechtigheid": Stieg Larssons Millennium-trilogie werd, na zijn dood, wereldwijd een bestseller. Na de verfilming wordt het succesverhaal nu ook verder gezet in stripvorm.Uitgeverij Dupuis vertrouwde de verstripping van de misdaadromans toe aan twee doorgewinterde auteurs: tekenaar José Homs (Angelus) en scenarist Sylvain Runberg (Or
Titel
Mannen die vrouwen haten. 1
Scenarist
Sylvain Runberg
Illustrator
José Homs
Naar het werk van
Stieg Larsson 1954-2004
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Män som hatar kvinnor 1
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Dupuis, 2013
64 p. : ill.
ISBN
9789031432462 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Mannen die vrouwen haten is een zoveelste bewerking van de gelijknamige succesromans van Stieg Larsson (1954-2004), waarbij elk van de delen van die trilogie in een tweeluik uiteenvalt. Dit is het eerste van twee delen 'Mannen die vrouwen haten', daarna volgen nog vier albums, twee van 'De vrouw die met vuur speelde' en twee van 'Gerechtigheid'.
Het verhaal is stilaan bekend: de integere journalist Mikael Blomkvist verliest een proces tegen een zakentycoon na een aanval in het tijdschrift Millennium, dat hij mee bestiert. Om het blad, en zichzelf, uit de negatieve maalstroom te halen besluit Kalle (zoals iedereen hem tot zijn ongenoegen noemt — naar de jonge detective van Astrid Lindgren) zich even in de anonimiteit terug te trekken.
Magazinechef Erika, ook Blomkvists vriendin, vindt dat idee maar niets, maar de advocaat van het Vanger-concern heeft blijkbaar op dit moment zitten wachten. De oude Henrik Vanger wil een beroep doen op de speurzin van de journal…Lees verder
Na het boek en de film is er ook een stripversie van Stieg Larsons bestseller 'Millennium'. Het verhaal is wellicht bekend, maar kortweg komt het er op neer dat een bekende onderzoeksjournalist (Blomkvist) in het verleden duikt van een machtige familie. De oude zakenman Henrik Vanger wil weten wat er 44 jaar geleden gebeurde met zijn verdwenen nichtje. Blomkvist zat net zonder werk, nadat hij een proces wegens laster (onterecht) had verloren. Verhaallijn twee is die van het punkmeisje Lisbeth Salander. Ze is een meesterlijke hacker, maar heeft problemen met een nare voogd. In dit eerste deel worden Blomkvist en Salander geïntroduceerd en het verhaal in gang gezet. Wie de film heeft gezien, zal in het begin steeds die gezichten voor zich zien, maar door het uitgekiende scenario en het spectaculaire tekenwerk verdwijnen die naar de achtergrond. Zelfs als je het verhaal al kent, is dit boek (verrassend genoeg) toch de moeite waard en dus minder overbodig dan vooraf lijkt.

Suggesties