Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Berezina : met Napoleon in de zijspan

Sylvain Tesson (auteur), Marianne Kaas (vertaler)
+1
Berezina : met Napoleon in de zijspan
×
Berezina : met Napoleon in de zijspan Berezina : met Napoleon in de zijspan

Berezina : met Napoleon in de zijspan

Genre:
Een Franse schrijver en avonturier legt in 2012 hetzelfde traject af als Napoleon in 1812 toen hij met zijn troepen de terugtocht uit Rusland moest aanvaarden.
Titel
Berezina : met Napoleon in de zijspan
Auteur
Sylvain Tesson
Vertaler
Marianne Kaas
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Berezina : en side-car avec Napoléon
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2015
207 p.
ISBN
9789029504805 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Met een steek op de motor

Na zes maanden in Siberië keerde de Franse avonturier Sylvain Tesson terug naar de Russische koude. Hij deed de terugtocht van Napoleons leger in 1812 over. Op een motor, met een steekhoed. 

De Berezina is een lieflijke waterloop in Wit-Rusland, maar voor de Fransen is de naam synoniem met een regelrechte ramp. De rivier dankt haar slechte reputatie aan de zware verliezen die het Grande Armée er in de wintermaanden van 1812 heeft geleden. De veldtocht naar Rusland was een van de rampzaligste militaire campagnes uit de geschiedenis.

Tweehonderd jaar na datum besloot Sylvain Tesson de desastreuze terugtocht uit Moskou nog een keertje over te doen. Hartje winter is zo'n onderneming je reinste gekkenwerk, maar dat is nu net wat deze verstokte avonturier onder een echte reis verstaat: 'Gekkenwerk, een obsessie die een mythische dimensie krijgt (…), doortrokken van geschiedenis, geografie, besproeid met wodka, een neergang à la Kerouac'. De Franse globetrotter heeft iets met onherbergzame oorden, onmogelijke opdrachten en verloren zaken. Geen klimaat is hem te guur, geen landschap te woest. Zijn expedities te voet door de…Lees verder

De Franse schrijver en avonturier Sylvain Tesson (1972) besloot in 2012 samen met een aantal vrienden een gewaagd avontuur te beginnen. Ze kopen drie oude Russische motoren met zijspan (type Oeral) en gaan hartje winter op pad. De mannen volgen de route van Napoleon tijdens de terugtocht uit Moskou van 1812 naar Parijs. De groep bestaat uit drie Fransen op één motor, later voegen zich twee Russische vrienden met motoren zich bij de groep. Onderweg vertelt Tesson over de verschrikkingen die La Grande Armee tweehonderd jaar daarvoor moest doorstaan. De titel verwijst naar de rivier de Berezina (Wit-Rusland). Het leger van Napoleon wist ternauwernood aan de totale vernietiging te ontkomen tijdens de overtocht over deze rivier. De stijl van Tesson is gezwollen, maar beeldend. De ontberingen die de soldaten destijds en de motorrijders moeten doorstaan worden invoelbaar. Het boek vraagt wel enige voorkennis van de lezer over de militaire campagne van 1812. Tesson schreef eerder over zijn ov…Lees verder

Over Sylvain Tesson

Sylvain Tesson (Parijs, 26 april 1972) is een Frans schrijver van reisboeken. Hij heeft verschillende continenten doorkruist, vaak onder extreme omstandigheden. Zijn belevenissen, die hij vastlegde in kleine notitieboekjes, werkte hij later uit tot reisverslagen. In 2019 ontving hij de Prix Renaudot voor zijn boek La Panthère des neiges (De sneeuwpanter).

Biografie

Tesson groeide op in Chatou, een voorstad van Parijs. Hij is de zoon van de journalist Philippe Tesson (1928) en de medisch specialist Marie-Claude Tesson-Millet (1942-2014). Samen richtten zij het dagblad Le Quotidien du Médecin op. Hij heeft twee zussen, de actrice Stéphanie Tesson, geboren in 1969, en de journalist Daphné Tesson, geboren in 1978.

Sylvain Tesson volgde middelbaar onderwijs aan het Lycée Passy-Buzenval in Rueil-Malmaison. Daarna haalde hij een baccalaureaat aan het Lycée Claude-Debussy in Saint-Germain-en-Laye. Hij studeerde geogr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties