Boek
Nederlands

Iedereen Opera : opera voor alle emoties

+1
Iedereen Opera : opera voor alle emoties
×
Iedereen Opera : opera voor alle emoties Iedereen Opera : opera voor alle emoties

Iedereen Opera : opera voor alle emoties

Verzameling klassieke opera's, ingedeeld aan de hand van emoties.
Onderwerp
Klassieke muziek, Opera
Titel
Iedereen Opera : opera voor alle emoties
Auteur
Sylvia Broeckaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: Borgerhoff & Lamberigts, 2018
239 p. : ill. + 5 cd's
ISBN
9789089318800 (paperback)
Plaatsingssuggestie
785.41 (SISO) Opera - Operette (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit kloeke boek, geïnitieerd door het Vlaamse muziekprogramma Klara, belicht 49 van de belangrijkste opera’s, sinds de 16e eeuw tot op heden. Het is bedoeld als een gids om dit populairste genre uit de klassieke muziek te ontsluiten voor een zo groot mogelijk publiek. Opera is passie en de heftige menselijke emoties daarin, zijn dan ook de originele invalshoek van dit boek. De besproken werken zijn ingedeeld naar een 15-tal sleutelemoties, zoals: vreugde, energie, humor, liefde, verleiding, verlangen, vervloeking, verdriet, hoogmoed, extase, (wan)hoop, melancholie, e.d.. Bijgevoegd is een 5-delige cd-box met 69 muziekfragmenten, eveneens ingedeeld naar deze emotionele kernbegrippen. De beschrijvingen van elk werk omvatten een toelichting op de muziek die je hoort, welke de andere muzikale hoogtepunten zijn, de inhoud van het verhaal, info over de componist, muzikale en cultureel-historische toelichting en allerlei interessante weetjes daarbij. Licht Vlaams taalgebruik. Met lexicon van…Lees verder

Over Sylvia Broeckaert

Sylvia Broeckaert (Brugge, 16 juni 1962) is een Belgische programmamaakster en presentatrice bij VRT/ Klara.

Na het behalen van een licentie in de musicologie (R.U.G. 1985), studeerde ze ook zang aan het Conservatorium van Brussel en Gent en aan de Scola Cantorum Basiliensis (René Jacobs).

Ze was enkele jaren actief als zangeres in de oude muziekwereld (Pandora, Collegium Vocale Gent).

Vanaf 1992 begon zij als muzieksamenstelster te werken bij Radio 3, vanaf 1997 is zij er voltijds presentator-muzieksamensteller en maakte de overgang mee van Radio 3 naar Klara.

Momenteel maakt en presenteert zij het vocale programma Fidelio op zondagmiddag en Klara Live Opera op zaterdagavond. Ze recenseert operapremières voor Klara en is auteur van het boek Iedereen Opera (Borgerhoff&Lamberigts), verschenen in 2018 en van de roman Ammiraglio, uit het dagboek van een minnares (Uitgeverij Vrijdag), verschenen in 2021.

Naast haar radio-opdracht verzorgt …Lees verder op Wikipedia