Boek
Nederlands

De bril van Wolf

Sylvia Vanden Heede (auteur), Marije Tolman (illustrator)
+1
De bril van Wolf
×
De bril van Wolf De bril van Wolf
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Hond weet veel, want hij leest veel boeken. Wolf leest nooit. Hij wil het wel, maar hij kan het niet, omdat hij niet goed ziet. Wolf gaat op zoek naar een bril. Maar dat valt niet mee. Groot prentenboek met grappige kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Lezen, Brillen
Titel
De bril van Wolf
Auteur
Sylvia Vanden Heede
Illustrator
Marije Tolman
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2015
[28] p. : ill.
ISBN
9789401429504 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Leren (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Hond weet heel veel, want hij leest veel boeken. Wolf leest nooit. Hij wil het wel, maar hij kan het niet, zegt hij, omdat hij niet goed ziet. Wolf gaat op zoek naar een bril. Maar dat is nog niet zo eenvoudig, want welke bril moet je hebben? Geen duikbril, geen zonnebril, geen wc bril… Wolf wordt er verdrietig van. Maar Hond en Wolf vinden samen de oplossing! Erg leuk, humoristisch kijk- en voorleesboek voor kinderen die met letters en woorden bezig zijn. Korte zinnen; korte alinea’s. Geschreven met veel gevoel voor taal zoals Sylvia Vanden Heede dat kan. Met sfeervolle illustraties in kleur over een dubbele pagina waar veel op te zien is en waarin de karakters van Hond en Wolf duidelijk zichtbaar zijn. Voor iedereen die bezig is met het ontdekken van letters en betekenissen erg de moeite waard. Er verschenen al enkele eerste leesboekjes over Hond en Wolf. Aantrekkelijk omslag. Vanaf ca. 4 jaar.

De bril van Wolf

Sylvia Vanden Heede is bekend van de reeks ‘Vos en Haas’. Daarnaast bedacht ze nog een vrolijk duo, met name Hond en Wolf, die in een voorgaande reeks boeken voor eerste lezers de hoofdrol speelden. Ook hier zijn de typetjes goed uitgewerkt en elkaars tegengestelden. Hond is slim en trouw, Wolf is wat beperkter en vooral sluw. In ‘De bril van Wolf’ wordt het duo kort voorgesteld. Het thema is 'lezen' en dat is een kolfje naar de hand van Hond. Hij vindt immers dat wie leest, leert. Voor Wolf ligt dat anders: hij is quasi analfabeet maar wil dat niet toegeven. Daarom verzint hij een smoes. Hij kan gewoonweg niet lezen omdat hij geen bril heeft. Het ontbreekt hem dus aan de middelen om te kunnen lezen. Op zich is dat een zwak excuus en doorheen het verhaal proberen Hond en Wolf daar een oplossing voor te bieden. Wolf gaat op zoek naar een bril, maar ook hier duikt zijn onwetendheid (of is het gespeelde domheid om toch maar niet te moeten lezen?) op. Hij komt aandraven met een duikbri…Lees verder

Over Sylvia Vanden Heede

Sylvia Vanden Heede (Zwevegem, 25 augustus 1961) is een Vlaams kinderboekenschrijfster.

Biografie

Sylvia Vanden Heede groeide op in een groot West-Vlaams gezin. Na drie jaar moderne humaniora in Zwevegem en drie jaar sierkunsten in Brugge, studeerde ze godsdienstwetenschappen in Heverlee. Na haar studies verhuisde ze terug naar West-Vlaanderen, waar ze met haar gezin in Brugge woont.

Haar eerste boek, De spiegelplas stuurde ze in 1985 in voor de Jacob van Maerlant-debutantenprijs. Het boek eindigde als derde en werd twee jaar later gepubliceerd. Sindsdien bleef ze schrijven. Bekendheid verwierf ze vooral met haar veelbekroonde boeken over Vos en Haas, waarbij ze samenwerkt met de bekende Nederlandse illustrator Thé Tjong-Khing. Behalve voor beginnende lezers schrijft ze ook voor tieners en adolescenten. De meeste van haar boeken werden uitgegeven door Lannoo.
In de meeste boeken van Sylvia Vanden Heede …Lees verder op Wikipedia