Boek
Nederlands

Het woordenboek van Vos en Haas

Sylvia Vanden Heede (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)
+1
Het woordenboek van Vos en Haas
×
Het woordenboek van Vos en Haas Het woordenboek van Vos en Haas
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Uitleg van meer dan duizend woorden op een duidelijke en grappige manier met voorbeelden uit de Vos-en-Haasboeken. Met veel gekleurde illustraties. Vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Het woordenboek van Vos en Haas
Auteur
Sylvia Vanden Heede
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2003 | Andere uitgaven
190 p. : ill.
ISBN
90-209-4423-1 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Nederlands 831 (SISO) Taal (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vos en Haas flirten met woorden

Vos en Haas wonen samen, in een hol. Haas is rustig en slim. Vos houdt van eten, Haas houdt van boeken. Ze beleven alledaagse dingen en kibbelen vaak, ook al zien ze elkaar graag. Na drie verhaalboeken, een kookboek en een abc-boek, bestaat er nu ook een woordenboek met de twee. Bedoeld voor kinderen uit de lagere school bevat het een ideale mix tussen originele, duidelijke teksten en goed gevonden tekeningen.

Met de Vos en Haas-reeks lanceerde Sylvia Vanden Heede een nieuw begrip in de kinderboekenwereld: het groeiboek. Het boek begint met eenvoudige woorden en korte zinnen en wordt geleidelijk aan moeilijker. Thé Tjong-Khing verzorgt de illustraties van de reeks. De illustraties vormen zo'n mooi geheel met de tekst dat het wel lijkt of Sylvia Vanden Heede en illustrator Thé Tjong-Khing nauw hebben samengewerkt. Toch is dat niet zo. "Voor Vos en Haas kreeg Khing mijn afgewerkte tekst in handen. Op basis daarvan heeft hij zijn illustraties gemaakt", aldus de auteur.

Thé Tjong-Khing: "Ik heb het moeilijk gehad met dit woordenboek. De woorden die moeilijk te illustreren waren, schreef ik op. Aan iedereen die op bezoek kwam, vroeg ik dan hoe hij of zij het zou tekenen. Sylvia speelt met woorden, dus kan ik niet achterblijven. Tenslotte moet ik zorgen dat niet alle aandacht naar Sylvia gaat, dat ik er ook wat krijg. (lacht) Ik mag niets saai tekenen, en dat kost tijd."

Sylvia Van…Lees verder

Volgens het voorwoord is dit een boek dat je niet ‘in één ruk’ hoeft uit te lezen, en waarin je eigenlijk wel eens een stuk mag overslaan. Het is een ‘opzoekboek’voor meer dan 1000 woorden. De keuze van de woorden is gebaseerd op de woordenlijsten van Steunpunt NT2 van de Katholieke Universiteit Leuven. De termen zijn vetgedrukt, ook in de uitleg, waardoor doorverwijzingen plaatsvinden. De auteur is erin geslaagd om de woorden op een eenvoudige, maar toch duidelijke manier uit te leggen, waarbij zij vaak gebruik maakt van humoristisch taalgebruik. Ook allerlei uitdrukkingen komen aan de orde. Op pagina’s met een andere achtergrondkleur komen Vos en Haas zelf aan het woord en praten zij met elkaar over allerlei woorden. Het boek heeft dezelfde vorm als de bekende Vos-en-Haas boeken en is rijk in kleur geïllustreerd door Thé Tjong Khing. Soms worden bij de uitleg van een term in blauw tekstfragmenten uit de andere Vos-en-Haas boeken opgenomen, maar het verschil tussen tekst in zwart en …Lees verder

Het Woordenboek van Vos en Haas

‘Het woordenboek van Vos en Haas’ begint bij het begin: ‘lees eerst dit’. Op een eenvoudige manier legt Sylvia vanden Heede uit wat een woordenboek is en hoe het werkt: je hoeft dit boek niet van voor naar achter uit te lezen, de woorden zijn gerangschikt volgens het alfabet en de vetgedrukte woorden zijn de woorden die je kan opzoeken. Sommige zinnetjes zijn in het blauw gedrukt. Die komen voor in één van de vijf andere 'Vos-en-Haas'-boeken. Met een cijfertje wordt aangeduid uit welk boek. Dit woordenboek heeft bovendien de uiterlijk kenmerken van een grote- mensenwoordenboek: indexwoorden bovenaan elke pagina en een letterindicatie. Af en toe kom je zachtgele pagina’s tegen. Die bevatten korte stukjes waarin Vos en Haas commentaar geven op een aantal verklaringen en ze zo nog sterker in de verf zetten, mogelijke onduidelijkheden ophelderen of extra betekenislagen aanboren. Het boek bevat ongeveer 1.000 woorden. Sylvia vanden Heede is erin geslaagd ze op een heldere en bevattelijk…Lees verder

Over Sylvia Vanden Heede

Sylvia Vanden Heede (Zwevegem, 25 augustus 1961) is een Vlaams kinderboekenschrijfster.

Biografie

Sylvia Vanden Heede groeide op in een groot West-Vlaams gezin. Na drie jaar moderne humaniora in Zwevegem en drie jaar sierkunsten in Brugge, studeerde ze godsdienstwetenschappen in Heverlee. Na haar studies verhuisde ze terug naar West-Vlaanderen, waar ze met haar gezin in Brugge woont.

Haar eerste boek, De spiegelplas stuurde ze in 1985 in voor de Jacob van Maerlant-debutantenprijs. Het boek eindigde als derde en werd twee jaar later gepubliceerd. Sindsdien bleef ze schrijven. Bekendheid verwierf ze vooral met haar veelbekroonde boeken over Vos en Haas, waarbij ze samenwerkt met de bekende Nederlandse illustrator Thé Tjong-Khing. Behalve voor beginnende lezers schrijft ze ook voor tieners en adolescenten. De meeste van haar boeken werden uitgegeven door Lannoo.
In de meeste boeken van Sylvia Vanden Heede …Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek