Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Vos en Haas zijn bij Uil. Uil maakt soep en saus uit een pak. Maar hoe kook je een ei? AVI-M3. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Koken
Leesniveau
AVI 1, AVI 2, AVI Start, AVI M3
Titel
Uil is een kok
Auteur
Sylvia Vanden Heede
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Editie
Zesde druk, hernieuwde uitgave
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2021 | Andere uitgaven
32 p. : ill.
ISBN
9789401478496 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vos en Haas weten het zo te draaien dat zij te gast zijn bij Uil, in plaats van andersom. Uil tovert eten uit pakjes, maar weet geen raad met een ei. Aangevuld met twee onder begeleiding te maken recepten. Eerste leesboekje voor prille lezers, onderdeel van verhaaltjes over Vos en Haas die oplopen in moeilijkheidsgraad. Dit boekje valt onder het niveau 'Ik lees als uil'. Begrijpelijke brokjes tekst in korte enkelvoudige zinnen, steeds beginnend op een nieuwe regel. Vooral éénlettergrepige woorden, waarvan sommige groter gedrukt voor de duidelijkheid, AVI-M3. Geen hoofdletters, wel punt, komma, vraag- en uitroepteken en aanhalingstekens. Duidelijk, prettig leesbaar lettertype met schreefjes, gedrukt op zwaar crèmekleurig papier. De sfeervolle tekeningen van de gelauwerde illustrator zijn een prachtige aanvulling op de tekst van de veelbekroonde auteur. Ze bevatten soms een 'tekstballon' met daarin een tekening. Mooie, rustige bladspiegel. Zo wordt lezen een feestje! Aantrekkelijke, ver…Lees verder

Vos en Haas. Uil is een kok

Haas krijgt straks Uil op bezoek. Haas wil een taart bakken voor Uil, maar haar kast is leeg. Vos stelt voor om soep in de plaats te maken, maar de kast heeft ook niets te bieden voor soep. Dan moet Uil maar niet op bezoek komen. Vos en Haas gaan naar Uil om te vragen of ze bij hem mogen eten. Uil wil wel. Maar heeft Uil iets in zijn kast staan of is die ook leeg? Sylvia vanden Heede heeft ook dit boekje zorgvuldig afgestemd op de leestechnische mogelijkheden van de jonge lezertjes. De taal die Sylvia Vanden Heede gebruikt is steeds gepast. In de bladspiegel vertaalt het leesplezier zich in uitspringende zinnen, vetgedrukte woorden en verschillende lettergroottes. De illustraties van Thé Tjong-Khing vallen op door de geweldige karakterisering van de personages en zijn onvoorstelbaar grappig. Achteraan staan een paar lekkere recepten. De serie: 'Ik lees als uil' is op niveau AVI 1 en 2.


Over Sylvia Vanden Heede

Sylvia Vanden Heede (Zwevegem, 25 augustus 1961) is een Vlaams kinderboekenschrijfster.

Biografie

Sylvia Vanden Heede groeide op in een groot West-Vlaams gezin. Na drie jaar moderne humaniora in Zwevegem en drie jaar sierkunsten in Brugge, studeerde ze godsdienstwetenschappen in Heverlee. Na haar studies verhuisde ze terug naar West-Vlaanderen, waar ze met haar gezin in Brugge woont.

Haar eerste boek, De spiegelplas stuurde ze in 1985 in voor de Jacob van Maerlant-debutantenprijs. Het boek eindigde als derde en werd twee jaar later gepubliceerd. Sindsdien bleef ze schrijven. Bekendheid verwierf ze vooral met haar veelbekroonde boeken over Vos en Haas, waarbij ze samenwerkt met de bekende Nederlandse illustrator Thé Tjong-Khing. Behalve voor beginnende lezers schrijft ze ook voor tieners en adolescenten. De meeste van haar boeken werden uitgegeven door Lannoo.
In de meeste boeken van Sylvia Vanden Heede …Lees verder op Wikipedia

Suggesties