Boek
Nederlands

De knoop van Manu

Szilvia Hunyadi (auteur), Natascha Stenvert (illustrator)
+1
De knoop van Manu
×
De knoop van Manu De knoop van Manu
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Als een knoop van Manu's jasje in het rioolputje verdwijnt, verzint hij van alles om de knoop terug te krijgen. Prentenboek met kleurenillustraties in gemengde techniek. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Kleding, Volhouden
Titel
De knoop van Manu
Auteur
Szilvia Hunyadi
Illustrator
Natascha Stenvert
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789044820676 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Gevoelens - Gedrag (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als Manu met zijn moeder op de bus staat te wachten, springt er opeens een knoop van zijn jas. De knoop belandt in het rioolputje. Manu en mamma verzinnen van alles om de knoop terug te krijgen, maar zonder resultaat. Zou het rioolmonster zijn knoop gevangen houden? Manu wil niet weg tot hij zijn knoop terug heeft. Gelukkig brengt de plotselinge weersomslag uitkomst. Lief verhaaltje over een jongetje dat niet zomaar opgeeft en van zijn moeder alle ruimte krijgt om een oplossing te bedenken. De tekst loopt vlotjes en sluit qua taal goed aan bij het belevingsniveau van kleuters. Illustrator Natascha Stenvert weet tekeningen, stofjes, patroontjes en foto’s te combineren tot sprekende illustraties. In de illustraties zijn allerlei grappige details verwerkt, die het verhaal iets extra’s geven. De emoties van Manu en zijn moeder zijn duidelijk weergegeven, en leuk is dat de illustrator op bijna elke pagina vanuit een ander perspectief heeft getekend. Verzorgde uitgave. Vanaf ca. 4 jaar.

De knoop van Manu

Manu is met mama in de stad. Net als ze naar huis willen gaan, springt er een knoop van Manu's jasje af. De knoop verdwijnt in het putje van de riool. Manu weet dat het rioolmonster daar woont. Die heeft nu ZIJN knoop. Manu probeert allerlei trucjes om zijn knoop terug te krijgen van het monster. Een prentenboek over een ongewoon onderwerp  - een verloren knoop - in een erg herkenbare kleuterwereld. Een wereld waarin zowat alles menselijke trekjes krijgt. Die knoop van Manu moet dus naar de rechtmatige eigenaar terugkeren, maar hoe? Misschien valt er wel te onderhandelen met het monster met wat kaas of een ijsje… De illustraties zijn een tikkeltje retro. Bovendien vind ik de wisselwerking tussen tekening en stukjes collage - de rok en tassen van mama - wel leuk. De boeiendste pagina vind ik die van het rioolputje. Eerst lijkt het een grote bruine vlek, maar dan merk je de details op. Je ervaart als het ware hetzelfde effect als wanneer je werkelijk in een rioolputje zou staren. Een…Lees verder