Boek Nederlands
Hoe schuldig ben je als je er alles aan doet om het leven van je naasten te beschermen, zelfs als dat de dood van vele anderen betekent?

De jonge Zwitser Friedrich vertrekt in 1942 naar Berlijn. Daar, op de kunstacademie, wordt hij verliefd op de mooie, mysterieuze Kristin. Maar al gauw blijkt dat ze niet is wie ze zegt dat ze is… Haar echte naam is Stella Goldschlag. Als haar Joodse
Titel
Stella
Auteur
Takis Würger 1985-
Vertaler
Goverdien Hauth-Grubben
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Stella
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, 2019
190 p.
Aantekening
Gebaseerd op het leven van de echte Stella Goldschlag, ook wel 'het blonde gif' genoemd.
ISBN
9789056726232 (hardback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands, Duits
Daisy: Nederlands

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bloedmooie Joodse verraadster die ouders probeerde te sparen

De Duitse schrijver Takis Würger (33) twijfelde of hij zich moest wagen aan een roman over een Joodse collaborateur. Terecht.

Het leek zo'n briljant idee. Je romandebuut 'Der Club' (2017) ging al over de vraag of het doel de middelen kan heiligen, en dan hoor je over Stella Goldschlag, een bloedmooie blonde Berlijnse Jodin die voor de Gestapo op Joden joeg. Ze stond bekend als 'het blonde gif' en moet honderden slachtoffers gemaakt hebben. Omdat ze zo haar ouders uit de trein kon houden, was haar beloofd. Sophie's Choice, maar dan waargebeurd. Maar die, ook nadat de nazi's haar ouders in 1944 toch naar Auschwitz hadden gestuurd, ijverig doorging met haar verraderswerk, waarvoor een militair Sovjettribunaal haar (kaalgeschoren) in 1946 tot tien jaar tuchthuis zou veroordelen. Die een dochter had van een onbekende vader.

In 1994 sprong ze uit het raam, een jaar nadat haar voormalige klasgenoot Peter Wyden haar biografie had gepubliceerd. Daar zit een roman in, besloot de Duitse journalist en succesauteur Takis Würger (1985).

Dus dook hij de Berlijnse oorlogsgeschiedenis in. Ook besprak hi…Lees verder