Boek
Nederlands

De kale boom

Tamara Bos (auteur), Barbara de Wolf (auteur)
+1
De kale boom
×
De kale boom De kale boom
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Het is lente en de bomen krijgen nieuwe blaadjes. Alleen Beuk niet. Hij voelt zich niet lekker en verliest juist blaadjes. De dieren gaan hem helpen zodat hij de herfst en de winter doorkomt. Zal Beuk weer nieuwe blaadjes krijgen? Prentenboek met kleurrijke collages. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
De kale boom
Auteur
Tamara Bos Barbara de Wolf
Taal
Nederlands
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2018 | Andere uitgaven
[28] p. : ill.
ISBN
9789051165838
Plaatsingssuggestie
Ziek - Gezond (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In de lente krijgen alle bomen een groene bladerpruik, maar Beuk verliest juist blaadjes. De familie Eekhoorn spoort hem tevergeefs aan om beter zijn best te doen. Maar Beuk voelt zich slap en koud. Dan springen de dieren hem te hulp: ze doneren veren, blaadjes, slangenvel en wol waarmee ze draden spinnen die ze verwerken tot slingers. Ze tuigen Beuk zo mooi op dat hij er warm van wordt: van binnen en van buiten. Zelfs als het herfst wordt en de andere bomen hun blaadjes laten vallen, blijft hij het stralende middelpunt; zeker als er vuurvliegjes in zijn takken landen die hem op een kerstboom doen lijken. En dan, als het lente wordt, ontdekt meisje Eekhoorn toch weer het begin van een nieuw blaadje. Een ontroerend mooi prentenboek met naïeve, expressieve platen in collagetechniek, beeldend taalgebruik en milde humor. Jong en oud kan meevoelen met de zieke beuk die dankzij zijn vrienden de winter doorkomt en overleeft. Gebaseerd op een uitspraak van de zieke Michael die in de lente zij…Lees verder

De kale boom

Het thema van dit prentenboek zal wellicht door heel wat ouders en leerkrachten ooit al eens aan bod gekomen zijn in een gesprek met jonge kinderen. Wat als iemand ziek valt? Hoe voelt iemand zich wanneer hij ineens anders is dan de anderen? Hoe zorg je ervoor dat iemand die erg ziek is zich wat beter voelt? Dit boek maakt ‘ziek zijn’ bespreekbaar en geeft tips aan kinderen en volwassenen om ermee om te gaan. Het verhaal gaat over een boom die zijn bladeren verliest en legt meteen de link naar kanker. De uitspraak van de zieke Michael toen zijn haren uitvielen was de aanzet tot het verhaal: “Kijk mam, ik lijk wel een omgekeerde boom.” De kale boom maakt het onderwerp kanker bij jonge kinderen bespreekbaar, maar ook thema’s als vriendschap en voor elkaar zorgen zijn alomtegenwoordig.Wat het prentenboek speciaal maakt, is dat de tekeningen als collages worden weergegeven. Het lijkt alsof een kind aan tafel heeft gezeten met verschillende papierpatronen en al knippe…Lees verder

Over Tamara Bos

Tamara Bos (Ede, 13 augustus 1967) is een Nederlandse scenario- en kinderboekenschrijfster.

Biografie

Bos is bekend van haar scripts voor jeugdprogramma's en -films, waaronder Dag Juf, tot morgen, Mijn Franse tante Gazeuse, Otje en Minoes.

Bij uitgeverij Leopold zijn enkele boeken van Tamara Bos verschenen: Winky en het paard van Sinterklaas, Kowboy Kuuk en De neef van tante Eef. Uitgeverij Klaproos gaf twee prentenboeken van haar uit en het boek Rosa Pardon en haar speurvarken (febr. 2003: Pluim van de maand).

Tamara is de dochter van filmmaker Burny Bos, met wie ze regelmatig samenwerkt.

Filmografie

Televisie

  • Dag Juf, tot morgen (1994), bekroond met de Lira Scenarioprijs 1999
  • Mijn Franse tante Gazeuse (1996)
  • Otje (1998)
  • Knofje (in samenwerking …Lees verder op Wikipedia