Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Jip kan zwemmen

Tamara Bos (auteur), Tineke Meirink (illustrator)
+1
Jip kan zwemmen
×
Jip kan zwemmen Jip kan zwemmen
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Jip gaat met papa en broer Daan naar het zwembad. Daan zegt dat ze niet kan zwemmen. Maar is dat wel zo? AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Onderwerp
Zwemmen
Leesniveau
AVI E3, AVI 3
Titel
Jip kan zwemmen
Auteur
Tamara Bos
Illustrator
Tineke Meirink
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2017 | Andere uitgaven
27 p. : ill.
ISBN
9789048710164 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Jip gaat met haar vader en broer Daan naar het zwembad. Ze leert zwemmen met behulp van kurken. Daan zegt steeds dat ze er niks van kan. Zelf heeft hij al diploma A en B. Papa smoort de ruzie tussen beide kinderen in de kiem. Dan laat badmeester Jan zijn pupillen de kurken afdoen. Zou Jip zonder kunnen zwemmen? De tekst bestaat uit korte zinnetjes met voornamelijk een- en tweelettergrepige woorden van diverse typen (straal; vliegt; duwt) en een enkel drielettergrepig woord (intrekken; afdrogen) De illustrator slaagt er vaak in met haar grappige, kleurrijke illustraties over dubbele pagina’s de emoties van de hoofdpersonen met enkele lijntjes weer te geven. Achterin staat een viertal zoekopdrachten, bv. ‘Hoe vaak zie je Jip?’. De auteur, dochter van Burny Bos, richt zich met dit deel uit de serie ‘Ik lees!’* op jonge waterratten die lezen op AVI-E3. Met meelees-cd (ca. 30 min.) waarop het verhaal op AVI-niveau wordt voorgelezen. Vanaf ca. 6,5 jaar.

Jip kan zwemmen

In de reeks ‘Ik lees!’ van Zwijsen zagen we al verschillende boekjes verschijnen. De verhalen zijn herkenbaar, geschreven in eenregelige zinnen met een- en/of tweelettergrepige woorden. Illustraties ondersteunen de teksten sterk. De boekjes ogen goed en liggen goed in de hand.

In ‘Jip kan zwemmen’ volgen we Jip naar de zwemles. Onderweg lacht haar broer Daan haar uit want hij kan immers veel beter zwemmen dan Jip. Papa probeert te bemiddelen, maar Jip is wat uit haar humeur. Ze vindt dat ze best wel al veel kan. Ze kleedt zich dan ook alleen uit, doucht zich en gaat samen met haar vriendjes het zwembad in. Ze krijgen allemaal nog ‘kurken’ om, hulpstukken zodat ze blijven drijven. Die dag zegt meester Jan dat ze zonder kurken gaan zwemmen. Jip doet heel hard haar best en na enkele pogingen lukt het haar. Ze zwemt helemaal alleen! Niet alleen Jip is fier, maar ook papa staat te glunderen vanuit de cafetaria. Daan niet, die is jaloers ... Jip vindt het helemaal niet erg. Ze…Lees verder

Over Tamara Bos

Tamara Bos (Ede, 13 augustus 1967) is een Nederlandse scenario- en kinderboekenschrijfster.

Biografie

Bos is bekend van haar scripts voor jeugdprogramma's en -films, waaronder Dag Juf, tot morgen, Mijn Franse tante Gazeuse, Otje en Minoes.

Bij uitgeverij Leopold zijn enkele boeken van Tamara Bos verschenen: Winky en het paard van Sinterklaas, Kowboy Kuuk en De neef van tante Eef. Uitgeverij Klaproos gaf twee prentenboeken van haar uit en het boek Rosa Pardon en haar speurvarken (febr. 2003: Pluim van de maand).

Tamara is de dochter van filmmaker Burny Bos, met wie ze regelmatig samenwerkt.

Filmografie

Televisie

  • Dag Juf, tot morgen (1994), bekroond met de Lira Scenarioprijs 1999
  • Mijn Franse tante Gazeuse (1996)
  • Otje (1998)Lees verder op Wikipedia