Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Sam in actie!

Tamara Bos (auteur), Hélène Jorna (illustrator)
+1
Sam in actie!
×
Sam in actie! Sam in actie!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Samantha (9) start een actie tegen hondenpoep op een trapveldje in de buurt. Al snel zijn haar familieleden en buurtbewoners enthousiast. Verhaal in de vorm van een toneelstuk. AVI-E5. Vanaf ca. 8 t/m 10 jaar.
Onderwerp
Voetbal, Ouders
Extra onderwerp
AVI 7
Leesniveau
AVI M5, AVI E5, AVI 6, AVI 7
Titel
Sam in actie!
Auteur
Tamara Bos
Illustrator
Hélène Jorna
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2022 | Andere uitgaven
109 p. : ill.
ISBN
9789048707706

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit boek uit de serie 'Toneellezen'*, met ruim dertig hoofdstukjes die ook op zichzelf gelezen kunnen worden, biedt de mogelijkheid als duo toneel te lezen in dialogen van gemiddeld drie pagina’s. Een 'geurig' verbindend thema is de actie die hoofdpersoon Samantha (Sam) bij de gemeente en in de buurt voert tegen hondenpoep op een trapveldje. Sam is omgeven door een aantal gezins- en familieleden en buurtbewoners van divers pluimage. Boven de toelichtende inleiding op elk scenario staan de twee of drie hoofdrolspelers in vrolijke, kleine illustraties in gouache en inkt. In de tekst krijgen hun namen elk hun eigen kleur, zodat duidelijk is wie wat moet lezen en wie dus welke rol op zich neemt. Voorin staan enkele adviezen om het lezen levensecht te doen overkomen. De inhoud is ‘uit het leven gegrepen’ en gaat over vriendschap, chatten op de computer, school, ouders, scheiding, ruzie en buren. En natuurlijk vooral die hondenpoep. De auteur slaagt er met dit boek in om het leesonderwijs o…Lees verder

Sam in actie!

Zwijsen lanceerde weer een nieuwe reeks: toneellezen. Deze boekjes worden met twee of meer lezers hardop gelezen. Elk krijgt één of meerdere rollen toebedeeld. Zo voeren ze eigenlijk een toneelstuk op, maar dan zonder de omkadering van het decor, attributen, kostuums, enz. Het verhaal is in scriptvorm geschreven en leest heel gemakkelijk. Het zijn bijna allemaal dialogen. Dat maakt het voor de voorlezers aangenaam en afwisselend. Deze vorm van samenlezen is goed voor de concentratie: je moet als lezer goed volgen wat de ander leest, het bevordert de leesmotivatie en is een goede oefening in het lezen met intonatie.
Sam is negen jaar en een beetje een computerfreak. Mama en papa zijn gescheiden en sinds kort heeft mama een nieuwe vriend. Die vindt dat Sam maar een uurtje per dag op de computer mag. Dat vindt Sam helemaal niet leuk, maar al heel gauw krijgt ze genoeg omhanden om dat te vergeten. Ze ontmoet Ilias op het speelveldje in de buurt. Samen willen ze voetballen, maar dat …Lees verder

Over Tamara Bos

Tamara Bos (Ede, 13 augustus 1967) is een Nederlandse scenario- en kinderboekenschrijfster.

Biografie

Bos is bekend van haar scripts voor jeugdprogramma's en -films, waaronder Dag Juf, tot morgen, Mijn Franse tante Gazeuse, Otje en Minoes.

Bij uitgeverij Leopold zijn enkele boeken van Tamara Bos verschenen: Winky en het paard van Sinterklaas, Kowboy Kuuk en De neef van tante Eef. Uitgeverij Klaproos gaf twee prentenboeken van haar uit en het boek Rosa Pardon en haar speurvarken (febr. 2003: Pluim van de maand).

Tamara is de dochter van filmmaker Burny Bos, met wie ze regelmatig samenwerkt.

Filmografie

Televisie

  • Dag Juf, tot morgen (1994), bekroond met de Lira Scenarioprijs 1999
  • Mijn Franse tante Gazeuse (1996)
  • Otje (1998)Lees verder op Wikipedia