Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Paris-Brest : roman

Tanguy Viel (auteur), Katrien Vandenberghe (vertaler)
Verloren zoon Louis, student in Parijs, stapt op de trein naar Brest met een oude koffer die hij van zijn oma heeft gekregen. Die zat ooit vol bankbiljetten: oma had een fortuin aan contanten geërfd. Nu zit er een manuscript in de koffer, een bom die elke minuut kan ontploffen en de stilte die zijn familie in Bretagne heeft opgezocht, kan ruïneren.
Onderwerp
Familie, Brest
Titel
Paris-Brest : roman
Auteur
Tanguy Viel
Vertaler
Katrien Vandenberghe
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Paris-Brest
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2011
144 p.
ISBN
9789029576062 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Paris-Brest: een Bretons gebak en meteen ook de aanduiding van de plaatsen waar de gebeurtenissen van deze burleske familiegeschiedenis zich afspelen. Brest, waar de hoofdpersoon en verteller, de zeventienjarige Louis, bij zijn grootmoeder is blijven wonen nadat zijn ouders, ten gevolge van een financieel schandaal, de streek hebben moeten verlaten. Parijs, waar Louis na een nieuw schandaal naartoe is vertrokken en waarvan hij als twintigjarige terugkeert met het manuscript van een roman die al deze gebeurtenissen tot in de sappigste details verhaalt. Zoals de geschiedenis met zijn vader, ambitieus voorzitter van het provinciale Stade Brestois die zijn club naar de hoogste regionen wil stuwen en er niet voor terugschrikt een Braziliaans topvoetballer een vals paspoort te bezorgen. Het wedervaren ook van de grootmoeder, enig erfgename van een oude man die ze op latere leeftijd heeft leren kennen in de Cercle Marin, het restaurant van de mariniersclub, en wiens miljoenen ze nu mag opmak…Lees verder
De 20-jarige hoofdpersoon in deze korte roman heeft het met zijn familie niet getroffen. Hij schaamt zich voor zijn vader die een groot bedrag verduisterde bij de plaatselijke voetbalclub, maar besteelt zelf onder invloed van een slechte vriend zijn rijk geworden grootmoeder. Een familiehereniging met Kerstmis moet zorgen voor een verzoening, maar valt jammerlijk in het water als moeder een onbescheiden blik werpt in zijn koffer waarin hij de roman had verborgen die hij als aanklacht tegen zijn familie geschreven had. Tegen het beeldend beschreven decor van het lelijke naoorlogse Brest en de woeste granietkusten van West-Bretagne beschrijft de auteur aldus vanuit adolescentenoogpunt en in een gewild melige stijl waarin de herhaling niet geschuwd wordt een piepklein familie-epos dat ook met het gratuit opgevoerde Droste-effect niet echt wil intrigeren. Normale druk.