Boek
Nederlands

Catharijneconvent : van klooster tot museum

Tarq Hoekstra (auteur), Casper Staal (auteur)
+1
Catharijneconvent : van klooster tot museum
×
Catharijneconvent : van klooster tot museum Catharijneconvent : van klooster tot museum

Catharijneconvent : van klooster tot museum

Chronologisch overzicht van de (bouw)geschiedenis en het gebruik van het gebouwencomplex van Museum Catharijneconvent in Utrecht vanaf de veertiende eeuw tot heden.
Titel
Catharijneconvent : van klooster tot museum
Auteur
Tarq Hoekstra Casper Staal
Taal
Nederlands
Uitgever
Utrecht: Museum Catharijneconvent, 2006
96 p. : ill.
ISBN
9789040081774
Plaatsingssuggestie
700.4 (SISO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 3 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het Catharijneconvent in Utrecht is een museum rond en over religieuze kunst en cultuur. Museum en collectie zijn gehuisvest in een gebouw met een lange religieuze geschiedenis, zoals uit de doeken wordt gedaan door stadsarcheoloog Hoekstra en hoofdconservator Staal. De geschiedenis van het gebouw neemt bijna de helft van de publicatie in beslag. Het is een vlot leesbare bouwgeschiedenis, waarbij maximaal gebruik is gemaakt van de beschikbare iconografie en de bouwsporen zelf. Tijdens de Reformatie werd de site herbestemd tot ziekenhuis. Maar in 1811 was het geld op, en werden de gebouwen verder gebruikt als doorgangshuis voor militairen. Uiteindelijk werd het een museum, aanvankelijk een brandweermuseum, en in 1934 als uitbreiding voor het Aartsbisschoppelijk Museum. Pas in 1979 werd het Catharijneconvent een volwaardig museum voor religieuze kunst en cultuur.

Deze publicatie biedt de museumbezoeker een fraai geïllustreerd gidsboek dat eveneens een bouwhistorische synthesestud…Lees verder
Begin dit jaar is na een grondige restauratie en herinrichting Museum Catharijneconvent in Utrecht heropend. Bij gelegenheid daarvan is dit smaakvolle boekje uitgegeven dat, voor het eerst voor een breed publiek, een beknopt, chronologisch en helder overzicht geeft van de rijke geschiedenis van het gebouwencomplex vanaf de veertiende eeuw tot nu. Het fungeerde onder andere als opvanghuis voor daklozen, klooster, hospitaal en ziekenhuis tot het in 1979 in gebruik werd genomen als museum voor de geschiedenis van het christendom in Nederland. De twee auteurs (kenners van gebouw en museum) besteden vrij veel aandacht aan de bouwgeschiedenis, maar ook het gebruik en de gebruikers komen aan bod. In kaderteksten wordt een aantal onderwerpen nog eens extra belicht. De teksten zijn toegankelijk geschreven en worden ondersteund door talrijke afbeeldingen (meestal in kleur), twee reconstructietekeningen en een plattegrond. Met bibliografie en Engelse summary.

Over Tarq Hoekstra

Tarquinius Johannes (Tarq) Hoekstra (Eindhoven, 6 april 1939 – Utrecht, 2 juni 2020) was een Nederlandse archeoloog.

Hoekstra werd in 1972 de eerste stadsarcheoloog van Utrecht. Hij was betrokken bij de opgraving van twee middeleeuwse schepen in de Waterstraat in 1974, de opgraving van het Kasteel Vredenburg in 1976 en later bij de opgravingen in District C rondom de Jan Meijenstraat. Deze opgravingen gaven nieuw inzicht in het ontwerp en de constructie van de dwangburcht. Hij verrichtte intensief onderzoek naar Vredenburg en deed hiervoor ook veel archiefonderzoek, onder andere in Brussel en Lille. Met zijn onderzoek in de jaren 70 en 80 was hij een pionier in het beschrijven van de geschiedenis van Utrecht. Zijn werk is gepubliceerd in de Archeologische en Bouwhistorische Kroniek van de gemeente Utrecht.

Naast zijn werk als archeoloog verzorgde hij lezingen, rondleidingen en interviews. Tijdens het bezoek van de koninklijke familie op Koninginnedag 1998…Lees verder op Wikipedia