Vreemdelingen op een kade : een familiekroniek

Tash Aw (auteur), Paul van der Lecq (vertaler)
In Vreemdelingen op een kade tekent schrijver Tash Aw een belangwekkend en inzichtelijk portret van het moderne Azië op, aan de hand van de migratiegeschiedenis van zijn eigen familie. Zijn grootvader verliet in de jaren twintig van de vorige eeuw het vasteland van China, op zoek naar een nieuw leven in Maleisië. Tash Aw beschrijft de jaren die volgden door vele verhalen te vervlechten to
Onderwerp
Migranten, Aw, Tash
Titel
Vreemdelingen op een kade : een familiekroniek
Auteur
Tash Aw
Vertaler
Paul van der Lecq
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Strangers on a pier
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
103 p.
ISBN
9789403162713 (hardback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Kleinzoon van vergeetachtige migrant

Hoe schrijf je een familiekroniek als de feiten en verhalen ontbreken, zo vraagt de Chinees-Maleisische schrijver Tash Aw zich af.

In de wereld van Tash Aw, de onlangs naar Parijs verkaste Maleisische schrijver van Chinese origine, staan migratie, ontwikkeling en identiteit altijd centraal. Zo ook in zijn nu pas vertaalde roman uit 2016, Vreemdelingen op een kade. Een familiekroniek. Het is een klein, gevoelig en overdacht boekje in twee delen, met een ietwat misleidende ondertitel. Immers, de vreemdelingen op de kade mogen dan zijn beide grootvaders zijn, het verhaal van zijn familie of jeugd vertelt hij eigenlijk niet. Tot zijn grote frustratie beschikt hij over onvoldoende feiten.

Van bij de aanvang hekelt Aw het feit dat westerlingen de complexiteit van identiteit vaak niet begrijpen. En dus is hij 'vaak degene voor wie ik word aanzien. Zo nu en dan kom ik uit Shanghai. Of Taiwan. Ik ben ook wel eens moslim (omdat ik uit Maleisië kom) en als ik Japans kon spreken, zou ik in de verleiding worden gebracht om afkomstig te zijn uit Kyoto'.

In werkelijkheid hebben Aws beide grootvaders ergens…Lees verder

Levendig portret van een familie die door migratie is getekend

Tash Aw (Vijfsterrenmiljardair; Wij, de overlevenden) werd in 1971 in Taiwan geboren, groeide op in Maleisië, studeerde in Cambridge, vestigde zich vervolgens in Londen, reisde de wereld rond en woont momenteel in Parijs. Jawel, we hebben het hier over een auteur van wie je kunt zeggen dat hij het begrip migratie belichaamt. In Vreemdelingen op een kade (Strangers on a Pier) schetst hij een levendig en indringend portret van zijn familie, een verhaal dat met nog meer migratie gepaard gaat.

Aws grootouders trokken in de jaren twintig van de vorige eeuw van China naar Singapore, om zich vervolgens op het platteland van Maleisië te vestigen. Vreemdelingen op een kade wijdt fascinerende bespiegelingen aan het grote zwijgen waarmee migratie in veel Aziatische families gepaard gaat: alles wat zou kunnen wijzen op armoede, problemen en mislukking is onbespreekbaar. Het verleden bestaat niet, alleen de toekomst doet ertoe. Met name het tweede deel van het boek, waarin Aw z…Lees verder

Suggesties