Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Zeven zuilen van wijsheid : een triomf

T.E. Lawrence (auteur), Sjaak Commandeur (vertaler), Guus Kuijer (nawoord)
Autobiografisch relaas van de ervaringen van een Britse officier ("Lawrence of Arabia") tijdens de Arabische opstand tegen de Turken in de jaren 1916-1918.
Titel
Zeven zuilen van wijsheid : een triomf
Auteur
T.E. Lawrence
Vertaler
Sjaak Commandeur
Nawoord
Guus Kuijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Seven pillars of wisdom : a triumph
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2009
821 p. : ill.
ISBN
9789025366940 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit boek ontleent zijn titel aan een nooit verschenen boek van de auteur over zeven steden, die hij vergelijkt met de Bijbelse zuilen van het huis der wijsheid (Spreuken, 9,1). Het is een uitvoerig ooggetuigenverslag van de oorlog die de Arabieren voerden tegen de Turken die hen honderden jaren hadden onderdrukt. Die oorlog werd overigens in het Oosten uitgevochten terwijl hier de Eerste Wereldoorlog was uitgebroken. Ondanks het feit dat de auteur en blank en Brits en christen was, werd hij door de Arabieren als een soort natuurlijke leider aanvaard, die hen overigens naar de overwinning leidde. De auteur die o.m. door de film 'Lawrence of Arabia' uitgroeide tot een bijna mythische figuur, toont zich in dit boek een scherpe observator en een begenadigd auteur. Hij beschrijft met verve de woestijn als een vrijwel aparte magische wereld, maar hangt ook gruwelijke oorlogstaferelen op. Het boek dat in de Angelsaksische wereld veel faam geniet, wordt in deze vertaling ook een Nederlands ta…Lees verder

Over T.E. Lawrence

Thomas Edward Lawrence (Tremadog (Wales), 16 augustus 1888 – Clouds Hill (Engeland), 19 mei 1935) was een Brits prozaschrijver, archeoloog en militair. Hij staat beter bekend als Lawrence of Arabia.

Leven

Lawrence was een legendarische figuur uit de Eerste Wereldoorlog. Hij studeerde aan de Universiteit van Oxford. Vanuit zijn belangstelling voor de Middeleeuwen, de Kruistochten en de ridderromantiek vertrok Lawrence voor de eerste keer naar het Midden-Oosten in 1909 en leerde er Arabisch spreken. In 1914, bij het uitbreken van de oorlog, was hij werkzaam als archeoloog in Karkemish, in het zuiden van het huidige Turkije. Hij nam – net zoals vele andere Britten in die dagen – dienst in het leger. Hij werkte onder de archeologen Reginald Campbell Thompson en Leonard Woolley.

Hij werd officier bij de Britse inlichtingendienst in Egypte. Dankzij zijn kennis van de regio en de taal werd hij aangesteld als verbindings…Lees verder op Wikipedia

Suggesties