Vertrouwde en vreemde dingen

Teju Cole (auteur), Ton Heuvelmans (vertaler), René Kurpershoek (vertaler)
Essays over uiteenlopende culturele en maatschappelijke kwesties.
Titel
Vertrouwde en vreemde dingen
Auteur
Teju Cole 1975-
Vertaler
Ton Heuvelmans René Kurpershoek Paul van der Lecq Hien Montijn Menno Grootveld
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Known and strange things
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
398 p.
ISBN
9789023414872 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Essays. Zwerftocht door het drempelloze universum van Teju Cole Een veelwetende vrijbuiter

Teju Cole flitst door de wereld van kunst, literatuur, politiek en fotografie. En schrijft daar kraakheldere en sierlijke essays over vol kennislust. Vertrouwde en vreemde dingen is een schoolvoorbeeld van global writing.

Freischwebende Intelligenz, het zijn fraai klinkende Duitse woorden om een kritische, ongebonden en toch sensibele geest te typeren. Vrij vertaald: meanderend verstand dat zich aan hokjes weinig gelegen laat liggen. Op niemand lijkt het begrip beter van toepassing dan op de Amerikaans-Nigeriaanse schrijver Teju Cole (°1975) en de esprit die hij in zijn nieuwe essaybundel Vertrouwde en vreemde dingen tentoonspreidt.

Met sprekend gemak onderneemt Cole sierlijke hinkstapsprongen van politiek naar kunstgeschiedenis en van literatuur naar fotografie, om vervolgens uitstapjes langs filosofie, film én politiek te maken. Cole is een breedspectrumschrijver die bijna achteloos westerse en Afrikaanse culturele invloeden integreert.

'Er is geen wereld waarin ik de intimiderende schoonheid van de Yoruba-poëzie zou willen inruilen voor de sonnetten van Shakespeare, en ook geen wereld waarin ik de voorkeur zou geven aan de Brandenburgse …Lees verder

Alleen de wereld is genoeg

Essays. Het schier grenzeloze schrijven van Teju Cole, dat is volgens sommigen de weg die de moderne literatuur op moet en zal. Zinderen doet het in elk geval, ook in zijn essays.

'You are neither here nor there/ A hurry through which known and strange things pass.' Regels uit Seamus Heaneys wondermooie gedicht 'Postscript'. Ze schonken Teju Cole (1975) ook een passende titel voor zijn eerste essaybundel. 'Dit boek', schrijft hij in het voorwoord, 'omvat dat waar ik van houd en wat ik heb gezien, wat juist leek en vreugde bracht, wat me heeft verontrust en bemoedigd, en wat heeft bijgedragen aan mijn besef van wat mogelijk is (…).'

Dan weet je: het wordt een hele boterham. De Nigeriaanse Amerikaan is behalve schrijver ook fotograaf, kunsthistoricus, globetrotter, en er lijkt amper een menselijke activiteit te bestaan die hem koud laat. In 'Een gesprek met Aleksandar Hemon', een van de 55 essays in Vertrouwde en vreemde dingen, leren we dat Cole en collega-schrijver Hemon het tijdens een babbel onderweg naar een literair festival hebben over religie, Miles Davis, Sarajevo en Lagos, New York en Chicago, Seb…Lees verder

Teju Cole, geboren in de Verenigde Staten en opgegroeid in Nigeria, timmert hard aan de weg. Hij studeerde kunstgeschiedenis en is naast schrijver ook fotograaf. Zijn werk verscheen onder meer in gerenommeerde media zoals The New York Times en The New Yorker. De tweede roman van Cole, 'Open stad', werd bekroond met verschillende prijzen. Dit derde boek bevat een bundeling van essays, onderverdeeld in drie delen, waarin uiteenlopende culturele en maatschappelijke kwesties aan bod komen. Literatuur, reizen, fotografie en politiek staan centraal. Met het oog voor detail van een fotograaf en de opmerkzame blik van een literatuurcriticus neemt Cole de lezer mee op reis langs voor hem bijzondere plekken, laat hij ons kennismaken met zijn favoriete schrijvers en belicht hij politieke vraagstukken vanuit zijn perspectief. Hij heeft zowel aandacht voor schrijvers uit het verleden (onder anderen Virginia Woolf) als het heden (onder anderen W.G. Sebald). Hij buigt zich over actuele kwesties, zoa…Lees verder

Over Teju Cole

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Wes Washington

Teju Cole (Kalamazoo, 27 juni 1975) is een Nigeriaans-Amerikaans schrijver en kunsthistoricus. Cole verwierf bekendheid door zijn roman Open Stad.

Biografie

Tule Cole is geboren in VS en keerde met zijn ouders terug naar Lagos in Nigeria alwaar hij opgroeide. In 1992 kwam Cole terug naar de Verenigde Staten en behaalde een bachelor in 1996 aan het Kalamazoo College. Na een studie over de geschiedenis van Afrikaanse kunst aan de School of Oriental and African Studies legde hij een PhD af aan de Columbia-universiteit.

Eerbetoon

  • "Teju Cole is among the most gifted writers of his generation." omschrijving van Salman Rushdie.
  • 2012 - National Book Critics Circle Award voor Open City
  • 2012 - PEN Award van de Hemingway Foundation voor Open City
  • 2011 - Time magazine's "Best Books of the Year" voor Open C…Lees verder op Wikipedia

Suggesties