Boek
Nederlands

Eindeloze Egyptenaren

Terry Deary (auteur), Martin Brown (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Lees over in de war geraakte goden, de koele Cleopatra en prijzige piramides. Allerlei grappige weetjes over de Egyptische Oudheid met o.a. een quiz en stripachtige zwart-witillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Onderwerp
Egypte ; oudheid
Titel
Eindeloze Egyptenaren
Auteur
Terry Deary
Illustrator
Martin Brown
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Awful Egyptians : splats, hats and lots of rats
Uitgever
Alkmaar: Kluitman, 2013
234 p. : ill.
ISBN
9789020605662 (paperback)
Plaatsingssuggestie
922.1 (SISO) Het Oude Egypte (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

‘Hier volgt de gruwelijke geschiedenis van die grandioze Egyptenaren uit de oudheid.’ Zo begint dit deel uit de serie ‘Waanzinnig om te weten. Junior’*. Inderdaad, veel gruwelijke feiten, maar ze worden luchtig opgediend. Farao’s, piramides, goden en flink wat moord en doodslag passeren de revue, met opdrachtjes tussendoor: woorden om op de juiste plek te zetten, quizjes en een test (‘Zou jij een oud-Egyptische dokter kunnen worden’?). De nadruk ligt op wetenswaardigheden, minder op het grote verband, maar de inhoud kan wel interesse opwekken voor geschiedenis. Het is bijvoorbeeld leuk om te lezen hoe mummiemakers tot de beste technieken kwamen. De schrijfstijl is opvallend los, met grapjes, alliteraties (‘maffe mummies’) en een laconieke toon: ‘De eerste mummies werden alleen in doeken gewikkeld, om daarna alsnog vrolijk weg te rotten’. De lezer wordt vaak direct aangesproken (‘Hoeveel weet jij van …’). Het boek is opgemaakt in zwart-wit met grote letter en vrij weinig tekst per pagi…Lees verder

Eindeloze Egyptenaren

Zoals in alle boeken van ‘Waanzinnig om te weten’ krijg je ook hier een hele mengelmoes van feiten en weetjes. Het boek puilt als het ware uit van quizzen, losse verhalen, overzichten, onsamenhangende hoofdstukken en zelfs een uitgebreid register.
Wie de Egyptenaren wat kent, weet dat het geen doetjes waren. Gruwelijke dingen zijn schering en inslag, maar ze worden met een bijzonder luchtig sausje opgediend. Tussen de moorden, piramides, goden en mummies door, krijg je allerlei opdrachten om te zien of je er toch nog wat van opgestoken hebt.
Verwacht geen rode lijn in het boek. Het gaat weliswaar over Egyptenaren, maar het behandelt vele aspecten redelijk oppervlakkig. Het lijkt er eerder op dat het centrale thema humor is. Een echt naslagwerk kan je het niet noemen. De klemtoon ligt meer op populaire weetjes en de humor. Wie echt geïnteresseerd is, zal door dit boek misschien wel nieuwsgierig gemaakt worden en op zoek gaan naar het serieuzere werk.
De schrijfstijl i…Lees verder

Over Terry Deary

William Terence (Terry) Deary (Sunderland, 3 januari 1946) is een Brits auteur van kinderboeken, vooral bekend om zijn reeks Horrible Histories, grotendeels in het Nederlands vertaald als Waanzinnig om te weten.

Na zijn middelbareschooltijd volgde hij een opleiding tot leraar. Hij heeft twee jaar lang lesgegeven op een basisschool. Daarna gaf hij nog twee jaar toneellessen. In 1972 begon Deary met acteren. Naast het acteren schreef en regisseerde hij kindervoorstellingen. In 1975 begon Deary met het schrijven van boeken. Aanvankelijk gebruikte hij zijn succesvolste kindervoorstellingen, maar later begon hij meer informatieve boeken te schrijven.

Externe links

  • Officiële site
  • Terry Deary op Kluitman
  • Terry Deary op Scholastic
Lees verder op Wikipedia

Suggesties