Tragikomedie over de nabije toekomst waarin technologie overheerst en alles en iedereen voor de terreur van de staat moet wijken
Kijkwijzer
Vanaf 12 jaarVanaf 12 jaar
Titel
Brazil
Regisseur
Terry Gilliam
Scenarist
Terry Gilliam
Componist
Michael Kamen 1948-2003
Acteur
Jonathan Pryce 1947- Bob Hoskins 1942-2014 Robert De Niro 1943-
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2003 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1985
Speelduur
ca. 124 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Italiaans, Engels
EAN
8712626014577

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Britse tragikomedie uit 1985 van regisseur Terry Gilliam. Met Jonathan Pryce, Robert De Niro, Michael Palin, Katherine Helmond. Deze film speelt zich af in een nachtmerrie-achtige wereld van de toekomst waarin technologie overheerst. Alles en iedereen moet voor de terreur van de staat wijken en wordt in de gaten gehouden door een geheime dienst van de regering. Speelfilmencyclopedie beoordeelt deze film zeer positief (3 1/2 ster) en noemt het 'een meesterwerk, dat aan het brein van de voormalige Monty Pyton-medewerker Terry Gilliam (de Amerikaan van de maffe animatie-filmpjes) is ontsproten. (...) de oplettende kijker zal constant met scènes uit andere beroemde films worden geconfronteerd, waardoor het een opwindend, maar ook erg inspannend kijkspektakel is geworden. Een cultfilm.' Als extra is de dertig minuten durende documentaire 'What is Brazil?' toegevoegd.

Over Terry Gilliam

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Vegafi

Terry Gilliam, artiestennaam van Terrence Vance Gilliam (Minneapolis (Minnesota), 22 november 1940) is een Amerikaans animator en filmregisseur. Hij is een van de zes leden die de komediegroep Monty Python oprichtte.

Biografie

Jeugd

Gilliam werd geboren in Minneapolis (Minnesota), als oudste van drie kinderen. In 1951 verhuisde het gezin naar Californië omdat het droge klimaat van die streek beter was voor Gilliams astmatische zuster. Na de Birmingham High School te hebben doorlopen ging Gilliam naar Occidental College in Eagle Rock bij Los Angeles.

Studie en begin loopbaan

Aanvankelijk studeerde Gilliam natuurkunde, daarna schakelde hij over op de zeven vrije kunsten (Arts), en ten slotte studeerde hij af met een Bachelor of Arts-graad in politieke wetenschappen.

Gilliam begon zijn loopbaan in New York, als…Lees verder op Wikipedia

Suggesties