Als haar moeder sterft aan een overdosis heroi͏̈ne wordt de elfjarige Jelize-Rose door haar eveneens verslaafde vader meegenomen naar het verlaten platteland. Als ook haar vader overlijdt, ontvlucht ze haar dagelijkse eenzaamheid door in haar fantasiewereld te stappen
Taal
Engels
Uitgever
[Hilversum]: A-Film, 2007 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
2005
Speelduur
115 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8716777059173

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 41 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Canadees-Amerikaans drama uit 2005 van Terry Gilliam (Monty Python), met Jodelle Ferland, Jeff Bridges e.v.a. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Mitch Cullin*. Als haar moeder sterft aan een overdosis heroïne wordt de ca. elfjarige Jeliza-Rose door haar eveneens verslaafde vader meegenomen naar het verlaten platteland. Als ook haar vader overlijdt, ontvlucht ze haar dagelijkse eenzaamheid door in haar fantasiewereld te stappen, waar vuurvliegjes namen hebben en eekhoorns praten. Haar enige gezelschap zijn vier poppenhoofden totdat ze Dickens ontmoet, een geestelijk achtergebleven jongeman met het mentale niveau van een tienjarige. Dana Linssen (NRC 29-3-'06): 'De fantasiewereld van Jeliza-Rose is fascinerend, beangstigend, prachtig. (...) De film heeft een duidelijk duistere kant, die veel toeschouwers zal afschrikken. Jeliza-Rose is eigengereid als Pipi Langkous. Alle heksen, vogelverschrikkers en krijsende wijven die ze ontmoet zijn toekomstige afspiegelingen van haarzelf. Tidel…Lees verder

Over Terry Gilliam

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Vegafi

Terry Gilliam, artiestennaam van Terrence Vance Gilliam (Minneapolis (Minnesota), 22 november 1940) is een Amerikaans animator en filmregisseur. Hij is een van de zes leden die de komediegroep Monty Python oprichtten.

Biografie

Jeugd

Gilliam werd geboren in Minneapolis (Minnesota), als oudste van drie kinderen. In 1951 verhuisde het gezin naar Californië omdat het droge klimaat van die streek beter was voor Gilliams astmatische zuster. Na de Birmingham High School te hebben doorlopen ging Gilliam naar Occidental College in Eagle Rock bij Los Angeles.

Studie en begin loopbaan

Aanvankelijk studeerde Gilliam natuurkunde, daarna schakelde hij over op de zeven vrije kunsten (Arts), en ten slotte studeerde hij af met een Bachelor of Arts-graad in politieke wetenschappen.

Gilliam begon zijn loopbaan in New York, al…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek