Een Engelse schooljongen beleeft na een invasie van zes dwergen, de weggelopen afgezanten van het 'Hoogste Wezen', een reis door de tijd
Titel
Time bandits / dir. by Terry Gilliam ; screenplay by Michael Palin [e.a.]
Regisseur
Terry Gilliam
Scenarist
Michael Palin
Taal
Engels
Uitgever
Spakenburg: HOM Vision, 2001 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1981
Speelduur
ca. 95 min.
Aantekening
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
8713423596044

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 23 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Fantasieverhaal met Monty Python-absurditeiten waarin een elfjarige jongen samen met een groep vriendelijke, schurkachtige dwergen een reis maakt door de tijd. Zo ontmoet hij onder andere Napoleon, Robin Hood, Agamemnon en de duivel. In de hoofdrollen spelen o.a. John Cleese, Sean Connery, Shelley Duvall, Katherine Helmond en Michael Palin. De Speelfilmencyclopedie schrijft: 'Een officieuze Monty Python-film die boordevol spitsvondigheden zit en geen seconde rust gunt. Niets zo krankzinnig of het werd in de film gebruikt. Het scenario van Gilliam en Palin is van begin tot eind geslaagd, origineel en spiritueel en wordt tot leven gebracht door een geweldige cast.' Drie sterren. De dvd bevat geen extra's.

Over Terry Gilliam

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Vegafi

Terry Gilliam, artiestennaam van Terrence Vance Gilliam (Minneapolis (Minnesota), 22 november 1940) is een Amerikaans animator en filmregisseur. Hij is een van de zes leden die de komediegroep Monty Python oprichtte.

Biografie

Jeugd

Gilliam werd geboren in Minneapolis (Minnesota), als oudste van drie kinderen. In 1951 verhuisde het gezin naar Californië omdat het droge klimaat van die streek beter was voor Gilliams astmatische zuster. Na de Birmingham High School te hebben doorlopen ging Gilliam naar Occidental College in Eagle Rock bij Los Angeles.

Studie en begin loopbaan

Aanvankelijk studeerde Gilliam natuurkunde, daarna schakelde hij over op de zeven vrije kunsten (Arts), en ten slotte studeerde hij af met een Bachelor of Arts-graad in politieke wetenschappen.

Gilliam begon zijn loopbaan in New York, als…Lees verder op Wikipedia

Suggesties