Boek
Nederlands

De lady en de jonker

Terry Jones (auteur), Michael Foreman (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Tom is een weggelopen lijfeigene, die in de 14e eeuw met een jonkvrouwe van zijn leeftijd op weg is naar de Engelse koning, die in oorlog is met Frankrijk. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Middeleeuwen, Ridders
Titel
De lady en de jonker / Terry Jones ; met tek. van Michael Foreman
Auteur
Terry Jones 1942-
Illustrator
Michael Foreman 1938-
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The lady and the squire
Uitgever
Antwerpen: Facet, 2001
328 p. : ill.
Aantekening
Vervolg op : Ridder en Schildknaap
ISBN
90-5016-317-3

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 48 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De lady en de jonker is een vervolg op Ridder en Schildknaap. Dat boek eindigde op het moment dat de Engelse koning Edward III de Franse stad Reims belegert en Tom en Alan (die eigenlijk Ann heet en een meisje is) in dienst treden bij de hertog van Lancaster als schildknaap en schildmeisje. We zijn in de 14de eeuw, aan het begin van de Honderdjarige Oorlog. Als het tweede deel begint, is Tom werkzaam in het scriptorium van de hertog. Hij kopieert en vertaalt brieven die de hertogelijke spionnen onderschept hebben. Een man in het zwart ontvoert hem naar het paleis van de vijandige aartsbisschop van Reims. Hij weet te ontsnappen uit de kerker, komt terecht in het slaapvertrek van de jonge Emily, nichtje van de aartsbisschop en verwant aan de Engelse koning. Om aan een gedwongen huwelijk te ontkomen, grijpt ze haar kans om met Tom uit het paleis te ontsnappen. In de loop van het verhaal zal haar bezorgdheid voor haar kleding voor een constante vrolijke noot zorgen. Om de on…Lees verder
Dit boek is een vervolg op "Ridder en schildknaap"*. Tom, een intelligente schildknaap die o.a. vele talen spreekt, ontmoet Lady Emily, een jonkvrouwe van zijn leeftijd. Zij helpt hem ontsnappen uit het huis van de aartsbisschop van Reims en samen gaan ze op weg naar de Engelse koning die Frankrijk aan het veroveren is. Onderweg komen ze Ann (uit het vorige boek) tegen, een meisje dat als schildknaap (jonker) werkt. Samen beleven ze tijdens hun omzwervingen veel avonturen. Uiteindelijk belanden ze in Avignon waar Toms ridder sir John Hawkley (waarschijnlijk) jammerlijk om komt. Daar stopt het verhaal abrupt, maar met een open einde. Er volgt dus nog een derde deel. De schrijftrant is modern, met verwijzingen naar het hedendaagse leven. Ook worden er regelmatig grapjes gemaakt over ontstane situaties. De hoofdstukken zijn kort, vaak enkele bladzijden. Dit alles maakt het een vlot leesbaar boek. Verder is er in vrijwel elk hoofdstuk een kleine of grotere, sfeervolle zwart-wittekening op…Lees verder

Over Terry Jones

CC BY 2.0 - Foto van/door Eduardo Unda-Sanzana

Terence Graham Parry Jones (Colwyn Bay (Wales), 1 februari 1942 – Londen, 21 januari 2020) was een Brits komiek, acteur, schrijver, regisseur en historicus.

Biografie

Jones studeerde Engels aan de Universiteit van Oxford. Hij is beroemd geworden als een van de zes leden van de komediegroep Monty Python, die van 1969 tot 1974 op de BBC-televisie te zien was met Monty Python's Flying Circus. Ook in de speelfilms van de groep, waaronder Monty Python and the Holy Grail (1975), Monty Python's Life of Brian (1979) en Monty Python's The Meaning of Life (1983), had Jones als acteur, regisseur en scriptschrijver een groot aandeel. Zijn meest beruchte personage, de aan een buitenproportionele vorm van obesitas lijdende Mr. Creosote die gaat dineren in een stijlvol restaurant, is afkomstig uit Monty Python's The Meaning of Life.

Naast zijn werk met Monty Python schreef Jones verschillende andere fi…Lees verder op Wikipedia

Suggesties