Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het geheim van Rotterdam

Thea Beckman (auteur)
+1
Het geheim van Rotterdam
×
Het geheim van Rotterdam Het geheim van Rotterdam

Het geheim van Rotterdam

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
In 1484 gaat Caspar in de leer bij chirurgijn Melchior. Hij mag meehelpen de Steen der Wijzen te zoeken, ondanks de belegering van de stad Rotterdam. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Het geheim van Rotterdam
Auteur
Thea Beckman
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2020 | Andere uitgaves
232 p. : kaart
ISBN
9789056376895 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In deze historische jeugdroman worden in achttien hoofdstukken de belevenissen verteld van vondeling Caspar, die op 11-jarige leeftijd in contact komt met chirurgijn Melchior en diens hulp Balthasar. Als de zogenaamde 'drie wijzen uit het Westen' gaan ze op zoek naar het levenselixer dat onsterfelijkheid verleent. De indeling is duidelijk: ieder hoofdstuk verhaalt een belevenis, daardoor is het verhaal uit de middeleeuwen (eind 15e eeuw) makkelijk te lezen. Het boek begint en eindigt op de schutbladen met een grote zwart-witte overzichtstekening van respectievelijk Rotterdam en Zuid-Holland toen. Het spannende verhaal beschrijft goed de armoede van de poorters tijdens de Hoekse bezetting door jonker Frans en de emoties van Caspar (bv. zijn twijfels over alchemie). Met deze emoties eindigt het boek abrupt. In het naschrift wordt een brug geslagen naar het Rotterdam (en zijn bewoners) van nu. Door het duidelijke taalgebruik, ook van de godsdienstige begrippen en de boeiende schrijftrant…Lees verder

Over Thea Beckman

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Polygoon Hollands Nieuws

Thea Beckman, pseudoniem van Theodora (Thea) Beckmann-Petie (Rotterdam, 23 juli 1923 – Bunnik, 5 mei 2004), was een Nederlandse schrijfster van (historische) kinder- en jeugdboeken en verhalen.

Levensloop

De schrijfster trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckmann (1912-1993), met wie ze twee zoons en een dochter kreeg. Ze gebruikte de schrijversnaam Thea Beckman op verzoek van haar uitgever, die de naam Beckmann te Duits vond overkomen.

Beckman is sociale psychologie gaan studeren aan Universiteit Utrecht toen haar kinderen het huis uit gingen. Ze studeerde naar eigen zeggen vooral om haar frustraties op te ruimen. Ze vond het als kind al heerlijk om naar school te gaan. Maar door de economische crisis van de jaren dertig kwam haar vader zonder werk en daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit. Ze was blij dat ze alsnog gestudeerd had. Ze koos voor sociale psychologie omdat het vooral veel theorie betreft. Dit was qua t…Lees verder op Wikipedia