Braille
Nederlands

Het geheim van Rotterdam

Thea Beckman (auteur)
+1
Het geheim van Rotterdam
×
Het geheim van Rotterdam Het geheim van Rotterdam

Het geheim van Rotterdam

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Het verhaal begint in 1473, wanneer een vondeling liefdevol wordt opgenomen bij een kinderlos echtpaar. Later volgt deze jongen, Caspar genaamd, Latijnse lessen en raakt betrokken in allerlei geheimzinnige activiteiten in Rotterdam.
Titel
Het geheim van Rotterdam
Auteur
Thea Beckman
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 1990
8 banden
Oorspr. uitgever
Lemniscaat
Aantekening
Gemaakt in Nederland

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In deze historische jeugdroman worden in 18 hoofdstukken de belevenissen verteld van vondeling Caspar, die op 11-jarige leeftijd in contact komt met chirurgijn Melchior en diens hulp Balthasar. Als de zgn. '3 wijzen uit het Westen' gaan ze op zoek naar het levenselixer dat onsterfelijkheid verleent. De indeling is duidelijk; ieder hoofdstuk verhaalt een belevenis, daardoor is het verhaal uit de middeleeuwen (eind 15e eeuw) makkelijk te lezen. Het boek begint en eindigt met een grote zwartwitte overzichtstekening van respectievelijk Rotterdam en Zuid-Holland toen. Het spannende verhaal beschrijft goed de armoede van de poorters tijdens de Hoekse bezetting door Jonker Frans en de emoties van Caspar (b.v. zijn twijfels over alchemie). Met deze emoties eindigt het boek abrupt: Caspar verlaat ook meester Melchior. In het naschrift wordt een brug geslagen naar het Rotterdam (en zijn bewoners) van nu. Door het duidelijke taalgebruik, ook van de godsdienstige begrippen, en de boeiende schrijf…Lees verder

Over Thea Beckman

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Polygoon Hollands Nieuws

Thea Beckman, pseudoniem van Theodora (Thea) Beckmann-Petie (Rotterdam, 23 juli 1923 – Bunnik, 5 mei 2004), was een Nederlandse schrijfster van (historische) kinder- en jeugdboeken en verhalen.

Levensloop

De schrijfster trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckmann (1912-1993), met wie ze twee zoons en een dochter kreeg. Ze gebruikte de schrijversnaam Thea Beckman op verzoek van haar uitgever, die de naam Beckmann te Duits vond overkomen.

Beckman is sociale psychologie gaan studeren aan Universiteit Utrecht toen haar kinderen het huis uit gingen. Ze studeerde naar eigen zeggen vooral om haar frustraties op te ruimen. Ze vond het als kind al heerlijk om naar school te gaan. Maar door de economische crisis van de jaren dertig kwam haar vader zonder werk en daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit. Ze was blij dat ze alsnog gestudeerd had. Ze koos voor sociale psychologie omdat het vooral veel theorie betreft. Dit was qua t…Lees verder op Wikipedia