Dwarsligger
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Kinderen van Moeder Aarde

Thea Beckman (auteur)

Kinderen van Moeder Aarde

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Na een kernoorlog is de aarde gekanteld. In Thule, het voormalige Groenland, is een paradijselijke samenleving ontstaan. Maar op een dag verschijnt er een oorlogsschip in de fjord. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Kinderen van Moeder Aarde
Auteur
Thea Beckman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Dwarsligger, 2018
849 p. ; 12 cm
ISBN
9789049806903 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Zes eeuwen na de Derde Wereldoorlog ziet de wereld er heel anders uit dan nu. Op Thule (Groenland) regeert de Konega (een soort koningin) over een ideale maatschappij. Er komt geen geweld voor, er is geen milieuvervuiling en men heeft respect voor de natuur. Mannen, de veroorzakers van de Grote Ramp, hebben geen macht. Dan komen de Badeners (mannen, afkomstig uit Europa) op kolonialisatiereis naar het eiland. Hun maatschappij vol geweld, oorlog en expansiedrift botst met die van Thule. De Konega voorziet de ondergang van haar maatschappij. Haar man, haar zoon Christian, die het belangrijkste personage is, en zijn vriendin proberen de dreiging af te wenden. De link naar ons koloniale verleden is duidelijk aanwezig. Identificatie is goed mogelijk met Christian, omdat zijn karakterontwikkeling herkenbaar is voor jongeren (verliefdheid, drang tot zelf ontdekken en beslissen). Eerste deel van een trilogie. Vlot leesbaar verhaal, dat waar het niet spannend is of nieuwsgierig maakt naar de o…Lees verder

Over Thea Beckman

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Polygoon Hollands Nieuws

Thea Beckman, pseudoniem van Theodora (Thea) Beckmann-Petie (Rotterdam, 23 juli 1923 – Bunnik, 5 mei 2004), was een Nederlandse schrijfster van (historische) kinder- en jeugdboeken en verhalen.

Levensloop

De schrijfster trouwde op 25 mei 1945 met Dirk Hendrik Beckmann (1912-1993), met wie ze twee zoons en een dochter kreeg. Ze gebruikte de schrijversnaam Thea Beckman op verzoek van haar uitgever, die de naam Beckmann te Duits vond overkomen.

Beckman is sociale psychologie gaan studeren aan Universiteit Utrecht toen haar kinderen het huis uit gingen. Ze studeerde naar eigen zeggen vooral om haar frustraties op te ruimen. Ze vond het als kind al heerlijk om naar school te gaan. Maar door de economische crisis van de jaren dertig kwam haar vader zonder werk en daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit. Ze was blij dat ze alsnog gestudeerd had. Ze koos voor sociale psychologie omdat het vooral veel theorie betreft. Dit wa…Lees verder op Wikipedia