Wonderkinderen

Thea Beckman (auteur)
+1
Wonderkinderen
×
Wonderkinderen Wonderkinderen

Wonderkinderen

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Een meisje dat zo goed kan leren dat ze klassen mag overslaan, heeft het niet gemakkelijk als jongste van de brugklas; daar komt nog bij dat haar beste vriend van zijn vader niet mag doorleren.
Titel
Wonderkinderen
Auteur
Thea Beckman
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 1984
8 banden
Oorspr. uitgever
Lemniscaat
Aantekening
Gemaakt in Nederland

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tom en Wijntje gaan op hun tiende naar de brugklas. Op de basisschool hebben beide 'wonderkinderen' twee klassen overgeslagen. Ze hebben altijd alles samen gedaan, maar daar komt nu verandering in: Wijntje gaat naar het gymnasium, maar Tom moet van zijn ouders - die al dat leren maar onzin vinden - naar de l.t.s. Hij vindt het verschrikkelijk en verzint, samen met Wijntje, van alles om zijn ouders op andere gedachten te helpen. Als niets blijkt te helpen, onderneemt hij een wanhoopspoging... Verzorgd boek, handzaam formaat, stevige kaft, omslagtekening in meerkleurendruk. Het verhaal - in de door Thea Beckman zo bekende stijl - heeft een prima opbouw: er zit veel vaart én diepgang in, de karaktertekening van de hoofdpersonen is zodanig, dat meebeleving als vanzelf gaat. Flashbacks zorgen voor de nodige achtergrondinformatie, zonder dat dit verwarring schept. Zestiende herdruk van een boek uit 1984. De tekst is ietwat gedateerd: de l.t.s. bestaat bijvoorbeeld niet meer. Vanaf ca. 11 jaar.

Over Thea Beckman

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Polygoon Hollands Nieuws

Thea Beckman, pseudoniem van Theodora (Thea) Beckmann-Petie (Rotterdam, 23 juli 1923 – Bunnik, 5 mei 2004), was een Nederlandse schrijfster van (historische) kinder- en jeugdboeken en verhalen.

Levensloop

De schrijfster trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckmann (1912-1993), met wie ze twee zoons en een dochter kreeg. Ze gebruikte de schrijversnaam Thea Beckman op verzoek van haar uitgever, die de naam Beckmann te Duits vond overkomen.

Beckman is sociale psychologie gaan studeren aan Universiteit Utrecht toen haar kinderen het huis uit gingen. Ze studeerde naar eigen zeggen vooral om haar frustraties op te ruimen. Ze vond het als kind al heerlijk om naar school te gaan. Maar door de economische crisis van de jaren dertig kwam haar vader zonder werk en daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit. Ze was blij dat ze alsnog gestudeerd had. Ze koos voor sociale psychologie omdat het vooral veel theorie betreft. Dit was qua t…Lees verder op Wikipedia