Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De reus van Teus

Thea Dubelaar (auteur), Benjamin Leroy (illustrator)
+1
De reus van Teus
×
De reus van Teus De reus van Teus
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Teus ziet een reus in het park. Het is erg koud. Teus helpt de reus een warme plek te vinden. Ze worden vrienden. AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Reuzen, Vriendschap
Leesniveau
AVI 3, AVI E3
Titel
De reus van Teus
Auteur
Thea Dubelaar
Illustrator
Benjamin Leroy
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2009
56 p. : ill.
ISBN
9789058385482

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Leuke leesoefenstof over het jongetje Teus, dat op een koude winterdag een echte reus in het park ontdekt. De reus is aardig, maar hij heeft het koud en is hongerig. Teus heeft medelijden met de reus en geeft hem zijn sjaal en wanten. Ook wil Teus hem helpen om een dak boven zijn hoofd te vinden. Echter, niemand gelooft Teus, dus moet hij in zijn eentje op zoek naar een huis dat groot genoeg is. Een leuk verhaaltje over een warme vriendschap. De grappige paginagrote illustraties, gemaakt met verschillende technieken, waaronder veel collagevorm, passen uitstekend bij het verhaal. De tekst bestaat uit korte zinnen, met behoorlijk wat tweelettergrepige woorden, enkele drie- of vierlettergrepige woorden, maar grotendeels eenlettergrepige woorden, soms met twee medeklinkers, AVI-M3. De titel van elk hoofdstuk is vetgedrukt. Elke zin begint op een nieuwe regel. Er worden hoofdletters gebruikt, evenals leestekens. In het verhaaltje wordt ook de dialoogvorm toegepast. Duidelijk, groot lettert…Lees verder

De reus van Teus

Teus loopt op een koude winteravond langs het park naar huis. Hij ziet iets bewegen maar weet niet goed wat het is. Het lijkt wel een heel groot been. En een voet. Dan ziet hij nog zo’n been ... Teus staat oog in oog met een reus! Hij gelooft zijn ogen niet maar hij is niet bang: reuzen bestaan immers niet! Maar als de reus naar Teus toebuigt en Teus zijn snor en mond vol scheve tanden ziet, zet hij het op een rennen ... Thuis gelooft niemand wat hij zag. Zijn broer en zus lachen hem uit. Enkel papa zegt dat hij vroeger ook eens een reus heeft gezien. Maar hij ontkracht meteen zijn verhaal door te zeggen dat het toch niet waar kon zijn. En dat Teus niks meer over reuzen moet zeggen, want dat geen mens hem zou geloven. De volgende dag gaat Teus al erg vroeg naar het park, op zoek naar zijn reus. Hij geeft hem zijn sjaal en wanten, want de reus rilt van de kou. Teus roept de hulp in van zijn vader, die zegt dat hij niks kan doen omdat mensen niet willen dat de reus bestaat en hem daa…Lees verder

Over Thea Dubelaar

CC BY 3.0 - Foto van/door D. Korsuize

Thea Dubelaar (Den Ilp, 26 januari 1947) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Levensloop

Dubelaar groeide op in Heemskerk en doorliep de HBS. Vervolgens werkte ze bij het verzekeringsbedrijf van een bank. Na een jaar besloot ze journaliste te worden, en volgde ze een cursus journalistiek te Amsterdam.

In 1972 trouwde ze met de Fransman Maurice Balzamont, die afkomstig was van Guadeloupe. Ze verhuisde naar Frankrijk en begon korte verhalen te schrijven voor de jeugdbladen Okki en Taptoe. In 1979 schreef ze haar eerste kinderboek, Sjanetje dat in 1980 werd bekroond met een Zilveren Griffel. Sindsdien schrijft ze elk jaar een boek.

Sinds 1997 woont ze vijf maanden per jaar op Guadeloupe, in het ouderlijk huis van haar echtgenoot. Daarnaast is ze tien weken per jaar in Nederland om lezingen en schrijfcursussen te geven.

In de jaren '90 schreef ze verhalen voor het televisieprogramma …Lees verder op Wikipedia

Suggesties