Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De reus van Teus

Thea Dubelaar (auteur), Benjamin Leroy (illustrator)
Teus ziet een reus in het park. Het is erg koud. Teus helpt de reus een warme plek te vinden. Ze worden vrienden. AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Extra onderwerp
AVI 3
Titel
De reus van Teus / door Thea Dubelaar ; geïll. door Benjamin Leroy
Auteur
Thea Dubelaar
Illustrator
Benjamin Leroy
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: Eenhoorn, 2009 | Andere uitgaven
56 p. : ill.
ISBN
9789058388452

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Zoeperman is een held van vier jaar. Hij kan vliegen en draagt een hemelsblauw pak met een gele 'Z' op de voorkant en een knalrode korte broek en cape. Wanneer buurvrouw Trees langskomt zonder haar dochter Zofietje, Zoepermans beste vriendin, wordt Zoeperman boos. Hij vliegt snel naar zijn kamer. Maar dan hoort hij vreselijk gegil vanuit de keuken. Zoeperman zoeft naar beneden om Trees en mama te redden van een vreselijk monster met honderdzesendertig poten en zevenenveertig ogen… Fantasierijk, speels en grappig verhaal van de auteur van onder andere het met een Vlag en Wimpel (2010) onderscheiden prentenboek 'Angèle de verschrikkelijke'. Marjolein Pottie illustreerde onder andere de prentenboeken ‘Wie?’ en ‘Zoekwinkel’. Dit is het derde prentenboek uit de reeks over Zoeperman*. De illustraties hebben een duidelijke belijning en zijn vaak gespreid over twee pagina’s. Ze hebben iets stripachtigs en vormen een mooi geheel met de tekst. De korte, krachtige zinnen passen net als de illust…Lees verder

Zoeperspin

Zoeperman kijkt verlangend uit naar de komst van zijn vriendinnetje Zofietje. Jammer genoeg komt Trees alleen op de koffie want Zofietje is naar een feestje. Mama en Trees kunnen gezellig kletsen, maar Zoeperman verveelt zich stierlijk. Terug alleen op zijn kamer hoort hij opeens schrille kreten. Mama en Trees staan bibberend op een stoel, want onder de tafel zit een reuzenspin! Zoeperman doet zijn heldenstatus eer aan en weet die enge spin in een potje te vangen.
Het prentenboek springt in het oog door de felle kleuren en de aparte tekenstijl. Ook door het gebruik van tekstballonnetjes doet het denken aan tekenstrips. Hoewel er veel actie aan te pas komt, komen de figuren eerder statisch en vlak over. Er is een gemis aan dieptedimensie. De kleurencombinaties van fel rood en blauwe tinten komen frequent voor: ze onderstrepen de actie maar hebben eveneens een vermoeiend effect.
Het verhaal wordt in een eenvoudige ietwat simpele taal verteld, waarbij de actie centraal staat,…Lees verder

De reus van Teus

Teus loopt op een koude winteravond langs het park naar huis. Hij ziet iets bewegen maar weet niet goed wat het is. Het lijkt wel een heel groot been. En een voet. Dan ziet hij nog zo’n been ... Teus staat oog in oog met een reus! Hij gelooft zijn ogen niet maar hij is niet bang: reuzen bestaan immers niet! Maar als de reus naar Teus toebuigt en Teus zijn snor en mond vol scheve tanden ziet, zet hij het op een rennen ... Thuis gelooft niemand wat hij zag. Zijn broer en zus lachen hem uit. Enkel papa zegt dat hij vroeger ook eens een reus heeft gezien. Maar hij ontkracht meteen zijn verhaal door te zeggen dat het toch niet waar kon zijn. En dat Teus niks meer over reuzen moet zeggen, want dat geen mens hem zou geloven. De volgende dag gaat Teus al erg vroeg naar het park, op zoek naar zijn reus. Hij geeft hem zijn sjaal en wanten, want de reus rilt van de kou. Teus roept de hulp in van zijn vader, die zegt dat hij niks kan doen omdat mensen niet willen dat de reus bestaat en hem daa…Lees verder

Over Thea Dubelaar

CC BY 3.0 - Foto van/door D. Korsuize

Thea Dubelaar (Den Ilp, 26 januari 1947) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Levensloop

Dubelaar groeide op in Heemskerk en doorliep de HBS. Vervolgens werkte ze bij het verzekeringsbedrijf van een bank. Na een jaar besloot ze journaliste te worden, en volgde ze een cursus journalistiek te Amsterdam.

In 1972 trouwde ze met de Fransman Maurice Balzamont, die afkomstig was van Guadeloupe. Ze verhuisde naar Frankrijk en begon korte verhalen te schrijven voor de jeugdbladen Okki en Taptoe. In 1979 schreef ze haar eerste kinderboek, Sjanetje dat in 1980 werd bekroond met een Zilveren Griffel. Sindsdien schrijft ze elk jaar een boek.

Sinds 1997 woont ze vijf maanden per jaar op Guadeloupe, in het ouderlijk huis van haar echtgenoot. Daarnaast is ze tien weken per jaar in Nederland om lezingen en schrijfcursussen te geven.

In de jaren '90 schreef ze verhalen voor het televisieprogramma …Lees verder op Wikipedia