Boek
Nederlands

De wonderbril

Thea Dubelaar (auteur), Jenny Bakker (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De opa van Sjuul is overleden. In zijn werkplaats vindt Sjuul opa's bril. Als ze hem opzet, ziet ze wonderlijke dingen. Het lijkt wel een toverbril. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Titel
De wonderbril
Auteur
Thea Dubelaar
Illustrator
Jenny Bakker
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Holland, 2010
79 p. : ill.
ISBN
9789025111137 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Sjuul vindt in de werkplaats van opa, die een halfjaar geleden overleed, zijn bril. Als ze hem opzet, ziet ze wonderlijke dingen: haar vriendje Tim als kikker, haar moeder als bloeiende plant, maar ze ziet ook opa. Ze durft het niet aan oma te vertellen, die het nog heel moeilijk heeft met zijn dood. Sjuul zit behoorlijk met de toverbril in haar maag, maar uiteindelijk is het oma die alles een plaatsje weet te geven, waarmee de verwerking van opa's dood voor hen beiden een stapje dichterbij komt. Aan het eind van het boek komt nog even de scheiding van Tims ouders aan de orde. De kinderen bezigen nogal volwassen taalgebruik ('Nou ja, denkt Sjuul. Hij trekt wel weer bij.'; 'Ze was bang dat oma dan in zou storten.'). Met illustraties in grijstinten. De illustratie op p. 27 klopt niet (opa zonder bril, terwijl juist in de tekst staat dat hij in die situatie de bril droeg!). Mysterieus aandoende omslagillustratie in groentinten. Jammer van bovengenoemde bedenkingen: het verhaal geeft goed…Lees verder

De wonderbril

Sjuuls opa is een half jaar geleden overleden. Ze mist hem heel erg. Wanneer ze in het park gaat spelen, gaat ze eventjes rondsnuffelen in de werkplaats van opa. Daar vindt ze opa's oude bril. Wanneer ze hem opzet, ziet ze vreemde dingen. Ze is onder water en haar vriendje Tim wordt plots een kikker. Ze zegt tegen Tim dat ze gedroomd heeft; anders denkt hij vast dat ze gek is. Wanneer ze thuis de bril weer opzet, is haar moeder een bloeiende plant. Er groeien takjes uit haar hoofd, op haar schouders groeien bloemen. Wanneer ze in het fotoalbum foto's zoekt van opa, staat opa er maar heel klein op. Maar met de bril ziet ze ook opa in het echt. Aan oma durft ze de bril niet tonen. Want oma huilt de hele dag, ze mist opa enorm. Wanneer oma in het ziekenhuis ligt, ziet Sjuul opa door de bril. Hij vertelt hoe het is om dood te zijn en dat hij in haar hoofd nog leeft. Terug thuis vertelt Sjuul dit aan haar oma die opfleurt. Nu nog hopen dat de bril ook Tim kan helpen want zijn ouders gaan s…Lees verder

Over Thea Dubelaar

CC BY 3.0 - Foto van/door D. Korsuize

Thea Dubelaar (Den Ilp, 26 januari 1947) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Levensloop

Dubelaar groeide op in Heemskerk en doorliep de HBS. Vervolgens werkte ze bij het verzekeringsbedrijf van een bank. Na een jaar besloot ze journaliste te worden, en volgde ze een cursus journalistiek te Amsterdam.

In 1972 trouwde ze met de Fransman Maurice Balzamont, die afkomstig was van Guadeloupe. Ze verhuisde naar Frankrijk en begon korte verhalen te schrijven voor de jeugdbladen Okki en Taptoe. In 1979 schreef ze haar eerste kinderboek, Sjanetje dat in 1980 werd bekroond met een Zilveren Griffel. Sindsdien schrijft ze elk jaar een boek.

Sinds 1997 woont ze vijf maanden per jaar op Guadeloupe, in het ouderlijk huis van haar echtgenoot. Daarnaast is ze tien weken per jaar in Nederland om lezingen en schrijfcursussen te geven.

In de jaren '90 schreef ze verhalen voor het televisieprogramma …Lees verder op Wikipedia

Suggesties