Twaalfjarige jongen in het Amsterdam van rond 1900 moet door omstandigheden snel volwassen worden. Hij moet kiezen tussen school of gaan werken.
Titel
Kees de jongen
Auteur
Theo Thijssen
Bewerker
Marian Hoefnagel
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Eenvoudig Communiceren, © 2015 | Andere uitgaven
102 p.
ISBN
9789086962112 (paperback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De twaalfjarige Kees Bakels groeit op in Amsterdam. De familie heeft het niet breed. Als vader ziek wordt en daarna sterft, moeten ze verhuizen naar een kleinere huurwoning. Kees gaat nog naar school en is een ijverige, verstandige leerling. Hij wil zijn schooljaar afmaken, maar wanneer het winter wordt en er is geldnood moet Kees kiezen: verder school lopen of gaan werken. Deze klassieker van Theo Thijssen is in een eenvoudige taal naverteld door Marian Hoefnagel. Er is veel aandacht voor de gevoelens van Kees, een jongen met een groot hart, die door omstandigheden snel volwassen moet worden. Hij fantaseert graag, vaak om de armoede en het gemis van zijn vader te compenseren. Toch blijft hij steeds dapper doorzetten en geloven dat hij het later zal maken in het leven. De tekst geeft in eenvoudige bewoordingen, met veel dialogen, een goed sfeerbeeld van Amsterdam rond 1900. Af en toe wordt er spreektaal gebruikt en moeilijke woorden staan uitgelegd in een woordenlijst achterin. Het bo…Lees verder

Over Theo Thijssen

Theodorus Johannes (Do) Thijssen (Amsterdam, 16 juni 1879 - aldaar, 23 december 1943) was een Nederlands schrijver, onderwijzer, socialistisch politicus en esperantist. Zijn bekendste boek is Kees de jongen (1923), dat in de Amsterdamse Jordaan speelt.

Biografie

Als kind van een schoenmaker kende Thijssen het Amsterdamse middenstandsmilieu rondom de eeuwwisseling uit eigen ervaring. De familie had het niet breed, en Thijssen kon uiteindelijk na een zwaar toelatingsexamen met een rijksbeurs naar de Rijkskweekschool voor onderwijzers in Haarlem. In 1897 richtte hij het tijdschrift Baknieuws: Weekblad van den Nederlandschen Kweekeling op. Na voltooiing van zijn opleiding was Thijssen van 1898 tot 1921 onderwijzer op diverse openbare lagere scholen in Amsterdam-Oost.

Net als de bekende onderwijsvernieuwer Jan Ligthart (ook opgegroeid in de Jordaan) had Thijssen veel aandacht voor de leerling als individu — desti…Lees verder op Wikipedia