Boek
Nederlands

De kleine Janneman

Theodor Storm (auteur), Wolfram Hänel (bewerker), Beate Mizdalski (illustrator)
De kleine Janneman gaat 's nachts in zijn bedje op reis onder het wakend oog van de maan, totdat de zon hem tegenhoudt. Prentenboek met kunstzinnige illustraties in kleur. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Dromen
Titel
De kleine Janneman / een verhaal van Theodor Storm ; naverteld door Wolfram Hänel ; met ill. van Beate Mizdalski
Auteur
Theodor Storm
Bewerker
Wolfram Hänel
Illustrator
Beate Mizdalski
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Der kleine Hawelmann
Uitgever
[Voorschoten]:: De Vier Windstreken, 2002 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
90-5579-647-6 9789055796472 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Slapen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 8 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De prenten van Beate Mizdalski in De kleine Janneman (een verhaal van Theodor Storm, naverteld door Wolfram Hanel) liggen in dezelfde lijn al is de verf hier iets smeuïger en minder droog gebruikt. De kleuren vloeien meer in elkaar en de korrel is minder grof. De hoofdtinten bronsgeel en turkooisgroen contrasteren mooi op de kaft en in het ganse binnenwerk. Een constante die het geheel een kleurrijke coherentie geeft. De maan is heel bevreemdend en moeilijk herkenbaar, telkens heel close gekadreerd zodat je de vorm nooit op zijn geheel kan overschouwen. Nergens is een visueel aanknopingspunt. Het is een soort grote vlekkerig planeet, een verminkt gelaat met iets dat op een vervormde neus lijkt en nu en dan één klein loerend olifantsoog, heel realistisch geschilderd, afstandelijk, bijna griezelig en helemaal niet affectief. Enkel op de laatste plaat zie je de halve maan 'ten voeten' uit, koesterend en gebogen over Janneman. De vormgeving is iets gevarieerder door enerzijds ingezette il…Lees verder
Een kleine jongen, Janneman genaamd, kan niet slapen en besluit onder het toeziend oog van de maan op avontuur te gaan. In zijn bed op wieltjes, opgetuigd met een zeil, gaat hij ervandoor. De stad uit, door een bos en een moeras. Telkens wil hij verder, tot aan het eind van de wereld omhoog tussen de sterren. Zijn vermetelheid brengt hem in de problemen als de zon opkomt en hem uit de hemel gooit. Gelukkig brengt de maan hem weer thuis. De mooie prenten met bijzondere perspectiefkeuzes, in dekkende verf uitgevoerd, geven het verhaal een extra dimensie. De tekeningen op de schutbladen laten zien waar de jongen door geboeid is: een plaat van de maan, allerlei reisattributen en een boek van Jules Verne verraden zijn ontdekkingslust. Een tijdloos voorleesprentenboek over een bijzondere wensdroom voor kinderen vanaf een jaar of 5.

Over Theodor Storm

Theodor Storm (Husum, 14 september 1817 — Hademarschen, 4 juli 1888) was een Duits schrijver uit het realisme. Hij schreef 58 novelles en een aantal bekende gedichten.

Leven

Storm was de zoon van een advocaat in Husum, dat in die tijd in Denemarken lag. Hij studeerde recht te Kiel en vervolgens Berlijn, en in 1843 was hij zelf advocaat. In dat jaar keerde hij naar huis terug en publiceerde met Theodor Mommsen een gedichtenbundel. Hij begon verhalen te schrijven; in 1846 huwde hij. Daar hij echter gekant was tegen de Deense bezetting van Holstein ging hij in 1843 in vrijwillige ballingschap naar Pruisen. In Potsdam ontmoette hij Eichendorff, Heyse en Fontane, en ook Mörike en later vooral Keller behoorden tot zijn vriendenkring. Hij bleef eenentwintig jaar in ballingschap; zijn reputatie als novellist en dichter was aanzienlijk. In 1856 verhuisde hij naar Heiligenstadt, waar hij, na in Potsdam drie jaar op proef — en zonder vergoeding …Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek