Boek
Nederlands

Benno buitengewoon

Thierry Robberecht (auteur), Philippe Goossens (illustrator)
+1
Benno buitengewoon
×
Benno buitengewoon Benno buitengewoon
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Benno verzint graag verhaaltjes, maar de grens met jokken is gauw overschreden. Prentenboek met tekeningen in gedekte kleuren. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
Benno buitengewoon
Auteur
Thierry Robberecht
Illustrator
Philippe Goossens
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2005
[28] p. : ill.
ISBN
90-448-0390-5 9789044803907 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Gevoelens - Gedrag (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In Benno buitengewoon vertelt het hondje Benno op de speelplaats wilde verhalen over zijn vader: die zou astronaut zijn en in een raket naar de maan vliegen. En ook thuis verzint Benno verhaaltjes voor zijn kleine broertje: over een draak op het schoolplein, die ze weggejaagd hebben met de tuinslang. Wanneer Benno's kleren geleden hebben onder de woeste spelletjes die hij op school gespeeld heeft, verteld hij zijn mama dat het de groten waren, die zijn broodtrommeltje wilden afpakken. Wanneer zijn ouders hierop naar school willen gaan, beseft Benno dat al zijn leugens en verzinsels zullen uitkomen. Uiteindelijk ziet hij in dat jokken niet mag, maar verhaaltjes verzinnen voor zijn kleine broertje wel. Voor mij neemt het verhaaltje een wat abrupte wending en blijft de grens tussen jokken en verzinnen ook voor de lezer nog vaag. Van een echt sterk verhaal kan dan ook nauwelijks sprake zijn, de moraal overheerst.

In Benno is nooit bang heeft Benno ook een grote mond,…Lees verder
Benno buitengewoon is een hondje met een grote fantasie. Hij vertelt dat z'n vader astronaut is en dat er thuis Marsmannetjes meeëten. Maar als hij verzint dat de groten z'n broodbakje hebben afgepakt, gaat mamma naar school en valt Benno door de mand. Het vierkante formaat boek met harde kaft vertoont een gouache in gedekte tinten van een aangekleed hondje met in grote letters Benno en auteurs. Dezelfde illustraties staan binnenin: per dubbele pagina een kant in effen kleuren waarop een aantal regels tekst in wisselende grootte en dikte. Het verhaal is geschreven in de ik-vorm en gaat over de grens tussen fantaseren en jokken. Zeer geschikt onderwerp voor kinderen vanaf ca. 3 jaar. Op de andere pagina staat een grote illustratie in gedekte kleuren. De personages zijn aangeklede dieren. In dezelfde uitvoering verscheen 'Benno is nooit bang'*.

Benno buitengewoon

Benno wil zeer graag in de belangstelling staan en verzint daarom allerlei verhalen voor zijn vrienden. Maar de waarheid komt toch altijd aan het licht. Boekje voor kleuters vanaf drie jaar.De beginzin is zeer direct en duidelijk. Je weet onmiddellijk wie Benno is, iemand met zeer veel fantasie die er graag bij wil horen. Aan de vriendjes worden de gekste verhalen verteld en iedereen gelooft Benno, tot zijn moeder die gekke verhalen niet meer pikt en de stoere Benno ontmaskerd wordt. De lay-out is zeer verzorgd, de kleuren in het boek zijn prachtig en de figuren zijn zeer expressief. Het is een verhaal dat jonge kinderen aanspreekt en zich zeer goed leent om voor te lezen door de letterkeuze en de mooie tekeningen. Over de gehele lijn een leuk kleuterboek.

Over Thierry Robberecht

Thierry Robberecht (Brussel, 11 februari 1960) is een Belgische illustrator van kinderboeken.

Werk

Robberecht begon als striptekenaar en werkte onder meer voor Casterman. Ondertussen hij heeft ook al verschillende verhalen voor prentenboeken geschreven. In 2015 publiceerde hij de jeugdroman Memo 657.

In 2012 en 2013 schreef hij de scenario's voor twee albums in de stripreeks Lefranc, te weten De eeuwige shogun en Het geheim van Stalin.

Bekroningen

  • 2017: Prix des Incorruptibles voor Memo 657

Suggesties