Boek
Nederlands

De zwijnenkoning

Thijs Goverde (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator)
Lenny krijgt van haar tante een toverboek. De personen in het boek lijken erg op een paar kinderen uit Lenny's klas. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De zwijnenkoning / Thijs Goverde ; met tek. van Saskia Halfmouw
Auteur
Thijs Goverde 1971-
Illustrator
Saskia Halfmouw
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Holland, 1999
127 p. : ill.
ISBN
90-251-0826-1

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 14 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het zijn geen roze doetjes, de varkens uit de volksliteratuur. In de sagen wordt dit zoogdier doorgaans met het ongure nachtvolkje in verband gebracht. Zo is het varken de geliefkoosde verschijningsvorm van de duivel. Voor de heksen zijn de varkens dan weer een dankbaar transportmiddel en wanneer deze grillige dames een mis bijwonen houden ze niet een gezangboek maar spek in de handen. Mensen die tijdens hun leven een morele schuld met zich meedragen, dolen later in varkensgestalte op aarde rond. Hardvochtige of gierige lieden en woekeraars moeten nu als hongerige zwijnen met de zwijnen eten. De zielen van moeders die hun kind vermoord hebben, vinden geen rust: ze moeten als zeug met de biggen omgaan.

Een betoverd bos vol gevaarlijke spookachtige zwijnen vormt ook de setting van een spannend verhaal van Thijs Goverde voor jeugdige lezers. De zwijnen zijn groot als stieren en hebben borstelige haren op hun rug die zo stekelig en stug zijn dat het wel spijkers lijken. Hun slagta…Lees verder
Lenny krijgt van tante Heleen een magisch boek. Het gaat over Elaine, die ridster (vrouwelijke ridder) wil worden op zoek naar avontuur. De hoofdstukken staan in wisselend perspectief (Elaine-Lenny). Lenny herkent de personages. Het boek lijkt voorspellingen te doen, maar uiteindelijk gaat het steeds om de keuzes die Lenny zelf maakt. Het verhaal krijgt hierdoor een soort Droste-effect. Spannend en met veel humor geschreven, in een heldere stijl. Het verhaal is leuk en oorspronkelijk en een tikkeltje sprookjesachtig. De wijze les: alle boeken zijn toverboeken, want in ieder boek komt wel iemand voor van wie je denkt, die lijkt op mij. De zwart-wittekeningen passen uitstekend bij het verhaal. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Thijs Goverde

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Thijs Goverde (Nijmegen, 22 april 1976) is een Nederlands kinderboekenschrijver en cabaretier.

Biografie

Kinderboekenschrijver

Goverde studeerde filosofie te Nijmegen en debuteerde in 1998 in het kinderboekenfonds van Uitgeverij Holland met De Purperen Koningsmantel. Verhalen hieruit verschenen eerder in het tijdschrift Donald Duck. Sindsdien zijn meerdere kinderboeken, vertalingen en korte verhalen verschenen.

De boeken van Thijs Goverde kenmerken zich door sprookjeselementen in combinatie met een ongebreidelde fantasie. Zijn boek De Wraak van de Meesterdief was in Nederland genomineerd voor de Kinderboekwinkelprijs en stond op de longlist voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Ook in Vlaanderen was hetzelfde boek genomineerd voor de kinderjury prijs. In 2008 stond het boek "De jacht op de Meesterdief" op de longlist voor de Prijs van de Nederlan…Lees verder op Wikipedia

Suggesties