Boek
Nederlands

Op het platteland : met bewegende plaatjes leer je de landbouwwerktuigen kennen

Thomas Baas (auteur)

Op het platteland : met bewegende plaatjes leer je de landbouwwerktuigen kennen

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Prentenboek met uitklapbare luikjes en beweegbare onderdelen, waarin kennis wordt gemaakt met landbouwwerktuigen en vervoermiddelen. Met gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Op het platteland : met bewegende plaatjes leer je de landbouwwerktuigen kennen / tekst, animaties en ill. Thomas Baas
Auteur
Thomas Baas
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Dans la campagne
Uitgever
Leidschendam: Biblion, 2005
[12] p. : ill.
Aantekening
Titel ontleend aan omslag
ISBN
90-5483-603-2

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een boek uit de serie 'Minikidi', waarbij de vormgeving door uitklapbare luikjes en beweegbare onderdelen opvallend is. Er zijn zes tekeningen in heldere kleuren die twee pagina's beslaan, waarop niet alleen landbouwwerktuigen als een tractor en oogdorstmachine te zien zijn, maar ook een sneeuwschuiver en een trein. Zo vervoert een vrachtwagen koeien en vertrekt een trein van het station. In de tekeningen staan korte teksten van een, twee of drie regels die in een grote schreefloze letter gedrukt zijn. Deze teksten zijn op de jonge lezer afgestemd. Onder de uitklapbare luikjes wordt op vijf bladzijden extra informatie gegeven. Deze informatie is geschreven voor oudere kinderen, met name wat betreft het taalgebruik en de inhoud van de informatie. Een aardig, maar pretentieloos en kwetsbaar boek voor kinderen vanaf ca. 4 jaar om te bekijken en te benoemen. Het vierkante boek met stevige omslag, gevulde met een veerkrachtig laagje, begint en eindigt op de schutbladen.

Op het platteland

‘Op het platteland’ is het vijfde deel uit een informatieve reeks voor de allerkleinsten. De tekst is beperkt tot één of twee korte zinnetjes in eenvoudige taal. Op stevig karton (met geplastificeerde kaft) wordt telkens op een dubbele pagina een voertuig afgebeeld, met allerlei flapjes, uittrekbare en beweegbare onderdelen. Het gaat om landbouwvoertuigen, maar er is ook een sneeuwschuiver, een caravan en een trein in een klein stationnetje te zien. Onder de flapjes wordt meer uitleg gegeven over het voertuig of een onderdeel ervan. Dit is wel interessant voor iets grotere kinderen maar voor jonge kleuters is het taalgebruik te moeilijk. De tekeningen zijn afgelijnd, kleurrijk en hebben wel wat weg van striptekeningen.


Suggesties