Boek
Nederlands

Veldgids bloeiende planten : alle bekende soorten

+1
Veldgids bloeiende planten : alle bekende soorten
×
Veldgids bloeiende planten : alle bekende soorten Veldgids bloeiende planten : alle bekende soorten

Veldgids bloeiende planten : alle bekende soorten

In de reeks:
Onderwerp
Flora
Titel
Veldgids bloeiende planten : alle bekende soorten
Auteur
Thomas Becker Marianne Golte-Bechtle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Das kleine Was bluht denn da ?
Uitgever
Baarn: Tirion, 2005
191 p. : ill.
ISBN
90-5210-601-0
Plaatsingssuggestie
Europa 585.2 (SISO) Planten ; Veldgidsen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 16 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Gedreven en ervaren plantkundigen gebruiken bij voorkeur een flora om planten te determineren: vanuit een gemeenschappelijke basis en via eleminatie van kenmerken komt men uiteindelijk tot de juiste soort en daarbinnen tot de juiste plant. Toch is het niet altijd nodig dit ingewikkelde labyrinth van blad-, bloem-, en stengelkenmerken te doorlopen. Voor de herkenning van veelvoorkomende planten kan een vergelijking met realistische afbeeldingen en de bijgedrukte kenmerken volstaan, een principe waarop de meeste plantengidsen zich baseren.

In Veldgids bloeiende planten worden bloemkleur en bloeiwijze als belangrijke determinatiesleutels gehanteerd. De verschillende planten worden allereerst onderverdeeld naargelang de bloemkleuren wit, geel, rood, blauw/violet, en groen/bruin en binnen elk van die onderverdelingen naargelang de symmetrie en het aantal bloembladen. Voor de afbeeldingen werd gelukkig geopteerd voor natuurgetrouwe aquarellen en niet voor foto's Onder de Neder…Lees verder
In deze handzame gids voor wilde planten zijn 328 algemene soorten opgenomen, elk met een tekening in kleur. De bloeiende plant is makkelijk op soort te brengen door te bladeren; de planten staan op bloemkleur gesorteerd en daarbinnen weer op bloemvorm. Soorten waarvan de bloemen in twee kleuren voorkomen, staan er dan ook twee keer in! Per soort zijn niet alleen de kenmerken en standplaatsen opgenomen, maar ook bijzonderheden, en dit laatste onderdeel bevat voor zo’n compacte gids erg veel leuke weetjes. Dat kunnen botanische bijzonderheden zijn, maar ook bijvoorbeeld hoe de plant in de volksgeneeskunde gebruikt werd. De gids is uit het Duits vertaald en dit heeft tot gevolg dat enkele van de aanwezige soorten daar wel, maar hier niet zo algemeen voorkomen. Wel is de standplaatsinformatie aangepast aan Nederland en België. Een laagdrempelige gids voor een breed publiek. Met woordenlijst en register, zonder foto's.

Suggesties