Boek
Nederlands

Plaatsvervangers

Schets van de muzikale belevingswereld van de auteur aan de hand van portretten van onder anderen de rappers Tim Dog en Master P., het Britpop-icoon Damon Albarn (van de bands Blur en Gorillaz) en filmcomponist Hans Zimmer.
Onderwerp
Popmuziek
Titel
Plaatsvervangers
Auteur
Thomas Heerma van Voss
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Thomas Rap, 2017
237 p.
ISBN
9789400406544 (paperback)
Plaatsingssuggestie
785.7 (SISO) Populaire muziek ; Pop - Rock (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 43 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Zo trots als een rapper

Roman. Thomas Heerma van Voss schrijft bevlogen over zijn muzikale passies. Hiphop en rap zijn de dominante soundbites in zijn bundel.

Zo talrijk zijn ze niet in onze contreien, de auteurs die meeslepend over popmuziek schrijven. In de Angelsaksische wereld is het een genre op zich, gestimuleerd door bladen als Rolling Stone. In Nederland profileerde vooral de betreurde Joost Zwagerman zich als popessayist met een grote spanwijdte. In Vlaanderen stuit je op Humo-coryfeeën als wijlen Marc Mijlemans, Serge Simonart en Marc Didden. Maar ook op Bart Meuleman en ja, Christophe Vekeman (met zijn onderschatte countryboek over Johnny Paycheck). Nu mag aan dat rijtje ook Thomas Heerma van Voss (°1990) worden toegevoegd.

Werkpaard

In de schaduw van zijn mediagenieke broer Daan heeft werkpaard Thomas Heerma van Voss al twee sterke romans (Stern en De allestafel) en een verhalen-bundel (De derde persoon) op zijn conto.

Al vroeg raakte Heerma van Voss geporteerd voor muziek, in het bijzonder hiphop. Tenminste, nadat hij de Spice Girls was ontgroeid. Van Voss ric…Lees verder

In vijf lange hoofdstukken schetst de auteur (1990) zijn muzikale belevingswereld en probeert hij te begrijpen waarom hij zo geraakt wordt door zijn favoriete muziek. Het intrigerendst zijn de twee stukken waarin hij tracht te analyseren wat hem als welgestelde hoogopgeleide blanke zo fascineert in de hiphopwereld vol criminaliteit, drugs, geweld en stoerheid. Daarbij beschrijft hij in het ene stuk de carrière van Tim Dog, een boze rapper uit Brooklyn, en eindigt hij het andere stuk met een interview in New Orleans met Master P, meer een zakenman die alleen maar in geld is geïnteresseerd en tientallen (vaak kwaliteitsarme) producties per jaar aflevert. Daarnaast zijn er goed geschreven en interessante hoofdstukken over de ongrijpbare Damon Albarn, de man achter de beroemde Britpop-band Blur en de bedenker van de 'virtuele' (niet bestaande) groep Gorillaz; de inspirerende maar jong overleden hiphoprecensent Rob van den Aker; en Hans Zimmer, de extreem productieve en succesvolle componi…Lees verder

Over Thomas Heerma van Voss

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Thomas Bram Heerma van Voss (Amsterdam, 13 juni 1990) is een Nederlands schrijver.

Jeugd en studie

Heerma van Voss is een zoon van oud-omroepbaas Arend Jan Heerma van Voss en sociologe Christien Brinkgreve. Hij doorliep het Vossius Gymnasium in Amsterdam, studeerde een jaar Engels in Londen en studeerde tussen 2009 en 2012 Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam.

Werk

In 2009 verscheen Heerma van Voss' debuut De Allestafel. In 2013 verscheen de roman Stern, die lovend ontvangen werd. Hierna riepen onder meer NRC Handelsblad en De Volkskrant hem uit tot een van de grootste literaire talenten. Bij de opnames van College Tour noemde A.F.Th. van der Heijden Heerma van Voss een van de grootste literaire talenten van het land.

In 2014 behoorde Heerma van Voss tot De Tien, een door Das Magazin gemaakte selectie van de beste schrijvers geboren in of na 1980. In…Lees verder op Wikipedia