Boek
Engels

The tyrant's novel

Thomas Keneally (auteur)
Een vluchteling in een Australisch detentiecentrum voor asielzoekers vertelt hoe hij werd gedwongen een roman te schrijven die het regime van Great Uncle moet steunen in de strijd tegen de door de Verenigde Naties opgelegde sancties.
Titel
The tyrant's novel
Auteur
Thomas Keneally
Taal
Engels
Uitgever
London: Sceptre, 2004
293 p.
ISBN
0-340-82525-1 0-340-83241-X

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 2 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De schrijver ontmoet in een Australisch detentiecentrum voor asielzoekers een vluchteling die hem zijn verhaal vertelt. Plaatsen en personen worden genoemd met gefingeerde Engelse namen, maar uit alles blijkt dat het om Irak gaat. Deze Alan Sheriff is een bekend schrijver en wordt door Great Uncle (Saddam Hussein) ‘gevraagd’ binnen dertig dagen onder zijn naam een roman te schrijven die de vijanden van het land in verlegenheid moet brengen. Maar de schrijver heeft zojuist zijn vrouw verloren, kan niet schrijven en bovendien zit hem de Iran-Irakoorlog nog dwars, toen Irakese soldaten, onder wie hijzelf, getroffen werden door een gif- en zenuwgasbombardement door eigen troepen. Op het bekendmaken hiervan staat de doodstraf. Zijn uitweg is de vlucht. De Engelse namen waar je Arabische verwacht, doen eerst vreemd aan. Op deze manier creëert de schrijver een emotionele afstand van de gruwelijkheden en van het waanzinnige bewind, maar wordt er ook een huiveringwekkende dimensie toegevoegd a…Lees verder

Over Thomas Keneally

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Eva Rinaldi

Thomas Keneally (Sydney, 7 oktober 1935) is een Australische schrijver. Aanvankelijk studeerde hij voor priester, maar hij brak die opleiding af en ging rechten studeren. In de jaren 60 begon hij al met het schrijven van verhalen. De eerste bekende roman die hij schreef was The Chant Of Jimmy Blacksmith (1972), over rassendiscriminatie tegen de Aboriginals.

In 1982 schreef hij zijn bekendste boek, waarmee hij de Booker Prize won: Schindler’s Ark, over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Dit boek werd later succesvol verfilmd door Steven Spielberg onder de naam Schindler's List.

Boeken

Thomas Keneally schrijft voornamelijk boeken met als thema "oorlog".

  • The Chant Of Jimmy Blacksmith (1972)
  • Gossip From The Forest (1976)
  • Confederates (1979)
  • Schindler's Ark (1982) (Schindlers lijst. Amsterdam: A.W. Sijthoff, 1983)
  • Lees verder op Wikipedia