Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Geromantiseerd verslag van de historische ontmoeting op latere leeftijd van Goethe met de vrouw die hem inspireerde tot zijn 'Werther'.
Titel
Lotte in Weimar : roman
Auteur
Thomas Mann 1875-1955
Vertaler
Tinke Davids
Bewerker
Frank Schuitemaker
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Editie
4de herz. dr.
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2016 | Andere uitgaven
366 p.
ISBN
9789029505888 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het verhaal speelt in 1816 in Weimar, waar in een deftig hotel een oudere dame arriveert: Hofrätin Charlotte Kestner-Buff, de Lotte op wie de jonge Goethe hartstochtelijk verliefd werd, het oerbeeld van de bewonderde Lotte uit zijn ‘Werther’. Zij gebruikt een bezoek aan bloedverwanten aldaar als voorwendsel om die beroemde jeugdvriend weer te zien. Eerst treft ze allerlei mensen uit zijn omgeving en kan zich al een beeld vormen van het drukke en veelzijdige leven van Goethe. Als ze enkele dagen later bij hem te gast is, wordt het een ontnuchtering. Ook na een verzoenende toenadering voelt zij toch dat de roem van de befaamde man tussen hen staat. Het boek is magistraal geschreven, getuigt van een buitengewone belezenheid en wekt het klassieke Weimar tot leven. Deze grote roman van Thomas Mann (1875-1955) verscheen oorspronkelijk in 1939.

Over Thomas Mann

Paul Thomas Mann (Lübeck, 6 juni 1875 – Zürich, 12 augustus 1955) wordt beschouwd als een van de grootste Duitse schrijvers uit de twintigste eeuw. Tot zijn bekendste werken behoren de romans Buddenbrooks en De Toverberg, alsook de novelle De dood in Venetië. Zijn werk werd sterk beïnvloed door dat van Goethe, Nietzsche en Schopenhauer. In 1929 kreeg hij de Nobelprijs voor Literatuur. Hij week in 1936 voor het Duitse naziregime uit naar Zwitserland, onder meer omdat zijn echtgenote, Katia Mann, als joodse gezien werd. Thomas Mann woonde van 1939 tot 1952 in de Verenigde Staten waar hij uitgroeide tot een belangrijke exponent van de strijd tegen het fascisme, en daarna tot zijn dood weer in Zwitserland.

Leven en werk

Eerste levensjaren

Thomas Mann was de zoon van de koopman Thomas Johann Heinrich Mann en de half-Braziliaanse Juli…Lees verder op Wikipedia