Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Daal neder, engel : over het bedolven leven

Thomas Wolfe (auteur), Sjaak Commandeur (vertaler)
Het leven van een jongen die tussen rond 1900 in een klein stadje in Noord-Carolina opgroeit en zich ontworstelt aan de slechte invloed van zijn ouderlijk huis.
Titel
Daal neder, engel : over het bedolven leven
Auteur
Thomas Wolfe
Vertaler
Sjaak Commandeur
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Look homeward angel : a story of the buried life
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2018
598 p.
ISBN
9789028280533 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vol van talent en rancune

Het debuut van Thomas Wolfe uit 1929 is niet volmaakt, maar blijft wel fascineren. De Nederlandse vertaling is een ware tour de force.

Vorig jaar werd de literaire lente danig opgefleurd door de prachtig uitgegeven vertaling van de klassieker Earthly Powers (1985) van Anthony Burgess: Machten der duisternis. Dit jaar doet uitgeverij Van Oorschot - zij weer - hetzelfde met Look Homeward, Angel van Thomas Wolfe (1900-1938), dat in het Nederlands Daal neder, engel heet.

De roman uit 1929 was Wolfes debuut, werd destijds door de meeste critici met veel lof ontvangen en bezorgde Wolfe in de literatuurgeschiedenissen een plekje te midden van de zogeheten Lost Generation-auteurs, waartoe ook Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald en John Dos Passos worden gerekend.

Daal neder, engel vertelt het verhaal van Eugene Gant, van zijn geboorte tot zijn 19de. Het boek is op een interessante manier zowel een aanklacht tegen als een elegie voor kleinsteeds Amerika. De woorden 'Te loor!' ('O lost!') vormen een terugkerend motief in de roman.

Eugene groeit op in een weinig liefhebbend gezin. Vader Oliver is een i…Lees verder

Eerste Nederlandse vertaling van een Amerikaanse literaire klassieker. Bij verschijnen ervan in 1929 werd Thomas Wolfe (1900-1938) met Hemingway en Steinbeck meteen tot de grote schrijvers gerekend. Na zijn vroege dood is zijn bekendheid verdampt. Ten onrechte, want ‘Daal neder, engel’ is een meesterwerk. Wolfe baseerde zich op zijn eigen leven, zijn dysfunctionele familie, de stad (in Noord-Carolina) waar hij opgroeide en de universiteit waar hij volwassen werd. De rode lijn in het verhaal is het gevoel van existentiële vervreemding, het onvermogen om contact te maken en het verlangen om los te breken uit conventies. Eugene Gant (alter ego van Wolfe) verlangt één ding: via de literatuur een uitweg vinden uit de greep van zijn familie en de eentonigheid van een burgerlijk bestaan. Als schrijver wil hij de woorden vinden om te benoemen hoe hij de wereld en zijn plek daarin ervaart. Indrukwekkend zijn de sterfscène van Eugene’s oudere broer en het slot waarin stenen engelen tot leven ko…Lees verder

Over Thomas Wolfe

Thomas Clayton Wolfe (Asheville, North Carolina, 3 oktober 1900 – Baltimore, 15 september 1938) was een Amerikaans schrijver.

Leven en werk

Wolfe studeerde aan de Universiteit van North Carolina te Chapel Hill en later aan de Harvard-universiteit. Van 1924 tot 1929 doceerde hij daar ook Amerikaanse literatuur, maar dat gaf hij op om zich volledig op het schrijven te richten. Wolfe reisde meermaals naar Europa, onder meer naar Berlijn en Parijs, en maakte kennis met vooraanstaande schrijvers als Hemingway en Scott Fitzgerald.

Hij stierf in 1938 aan longontsteking, uiteindelijk gediagnosticeerd als longtuberculose.

Wolfe schreef vier enorme romans en twee verhalenbundels. Slechts twee van die romans, Look Homeward, Angel (1929) en Of Time and the River (1935), plus de verhalenbundel From Death to Morning (1935) werden tijdens zijn leven gepubliceerd. Zijn andere romans, The Web and the Rock…Lees verder op Wikipedia