Boek
Nederlands

De zwartgallige dood van oesterjongen en andere verhalen

Tim Burton (auteur)

De zwartgallige dood van oesterjongen en andere verhalen

Gedichten over en tekeningen van groteske wezentjes.
Titel
De zwartgallige dood van oesterjongen en andere verhalen
Auteur
Tim Burton
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The melancholy death of oyster boy and other stories
Uitgever
Utrecht: Signature, 2003
123 p. : ill.
ISBN
90-5672-111-9

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 11 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tim Burton is bekend als regisseur van fraaie fantasiefilms als "Batman" en "Edward Scissorhands". In dit boekje verzamelde hij een aantal verhaaltjes, hoewel gedichtjes een beter woord zou zijn: soms ultrakort (1 regel), meestal tussen de 5 en de 20 regels, een enkele maal 100 regels. De verhaallijn is meestal dat de titelfiguur (Mummiejongen, Vuilnismeisje, Meloenhoofd, Ankerbaby) een lief gedrochtje is dat met zijn omgeving in conflict komt en dan op vreselijke wijze het leven laat. Belangrijker dan de absurde en groteske gedichtjes zijn Burtons tekeningen (in zwart-wit en kleur), verwant aan die van Kafka, sterk lijkend op Burtons eigen briljante animatiefilms "The nightmare before Christmas" en "James and the Giant Peach". Niet geschikt voor kleine kinderen, want te absurdistisch en te cru, en ook niet bijzonder op grote kinderen gericht; meer een fraai koffietafelboekje om in te bladeren en van te genieten (en dan vooral van de vormgeving). Gebonden uitgaafje op pocketormaat.

Over Tim Burton

CC BY 3.0 - Foto van/door Pina90

Timothy Walter (Tim) Burton (Burbank, 25 augustus 1958) is een Amerikaanse tekenaar, filmregisseur en producent. Hij valt op door zijn donkere humor, gothicstijl en referenties aan cartoons en horrorfilms.

Biografie

Jeugd

Hij werd als eerste van twee zonen geboren in 1958 in Burbank, Californië. Thuis deed hij zijn voorliefde voor tekenfilms, horror en Edgar Allan Poe op. Zelf beschrijft hij zijn kindertijd als spitsvondig, in zichzelf gekeerd en uiterst creatief. Zowel thuis als op school voelde hij zich de vreemde eend in de bijt, waardoor hij zijn toevlucht zocht tot horrorfilms, wat zijn verdere carrière onherroepelijk zou beïnvloeden. Vooral de films van Vincent Price, in het bijzonder de films gebaseerd op het werk van Edgar Allan Poe, hadden zijn voorkeur. Een veelvoorkomend thema in zijn latere werk is dan ook de misvormde "kinderman", balancerend tussen de volwassen wereld en die van de …Lees verder op Wikipedia