Boek
Nederlands

Jongetje Tjongetje

Tim Gladdines (auteur), Han Janken (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Jongetje Tjongetje besluit op een dag om een reis te maken naar de maan en weer terug. Prentenboek met grappige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Reizen
Titel
Jongetje Tjongetje / Tim Gladdines ; ill. Han Janken
Auteur
Tim Gladdines
Illustrator
Han Janken
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Zirkoon, © 2002
[25] p. : ill.
ISBN
9789052472744 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Fantaseren (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Op het ritme van een vrolijke repetitieve en rijmende no-nonsens-tekst springt Jongetje Tjongetje van links naar rechts over de dubbelpagina brede horizontale prenten: uit zijn bed, van de trap, naar buiten, over de daken, over berg en dal, over zee, naar de maan, terug naar de aarde, recht naar zijn bed. En toen? Toen sprong hij in slaap.

De tekst zou van Geert de Kockere kunnen zijn, en de woorden en zinnen zijn verwerkt in de platen, springen mee en tonen op hun plaats als het ware het ritme van de sprongen. Leuke vondst is hoe op elke spread onderaan rechts een figuurtje telkens "En toen?" vraagt. Het creëert telkens opnieuw een fijne spanning, voegt interactie toe bij het voorlezen en geeft een extra dynamiek aan de horizontale beweging.

De frisse en kleurrijke (gouache)schilderijen van Han Janken zijn ronduit heerlijk om in te verdwalen en vormen aaneengeregen één lang kijkavontuur boordevol grappige details. Jankens stijl, kleurtechniek, kleuren en vooral figuren…Lees verder
Jongetje Tjongetje springt uit zijn bed en besluit er een vrolijke dag van te maken. Hij stuitert naar buiten, springt op het dak van zijn huis, rent door berg en dal, zwemt de oceaan over, vliegt naar de maan en besluit uiteindelijk moe maar tevreden weer in zijn eigen bed te kruipen. Heerlijk prentenboek in oblong formaat over een grappig getekend jongetje. Ieder avontuur is afgebeeld op twee naast elkaar liggende bladzijden, bevat een korte tekst op rijm met een vaste beginzin en eindigt altijd met "En toen?" Waarna op de volgende bladzij een nieuw avontuur begint. De leuke en speelse aquareltekeningen zijn voornamelijk in zachte tinten opgezet. Op de tekeningen zijn steeds veel losse elementen zichtbaar wat het boek erg kijkenswaard maakt voor kinderen vanaf ca. 4 jaar. Op de voorkaft van dit prachtig uitgevoerde boek springt Jongetje Tjongetje blij boven de huizen uit terwijl de dieren toekijken.

Suggesties