Dvd
Nederlands
Het verhaal over de ontmaskering van de Blaricumse miljonair Pieter Menten (1899-1987) als oorlogsmisdadiger door journalist Hans Knoop.
Titel
De zaak Menten
Regisseur
Tim Oliehoek
Naar het werk van
Hans Knoop 1943-
Acteur
Guy Clemens Aus Greidanus Arian Foppen Noortje Herlaar Carine Crutzen
Taal
Nederlands
Uitgever
Just Entertainment, © 2017
1 dvd-video
Speelduur
3 x 50 min.
Aantekening
Gebaseerd op het boek De zaak Menten : het ware verhaal van Hans Knoop
EAN
8711983965225

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Driedelige dramaserie van Tim Oliehoek (Celblok H; Chez nous), gebaseerd op het boek* van Hans Knoop. In 1976 krijgt journalist Hans Knoop van het aan de Telegraaf gelieerde weekblad Accent de tip dat de rijke Blaricumse kunstverzamelaar Pieter Menten een oorlogsmisdadiger is. Hij zou in Polen als SS'er veel Joden hebben laten vermoorden en een grote hoeveelheid geroofde kunst hebben meegebracht naar Nederland. Knoop bijt zich in de zaak vast. Guy Clemens (Het land van Lubbers) speelt Knoop, Aus Greidanus is Menten, verder zien we onder meer Noortje Herlaar en Carine Crutzen. Wilfred Takken Han Lips (Parool 24-11-'16): '(...) de vlotte vertelwijze en het fraaie tijdsbeeld (...) Hoewel die afloop bekend is, is ook De Zaak Menten weer een spannende en goed gemaakte serie over het recente verleden. (...)' Frank Heinen (Volkskrant 8-12-'16) ziet een paar kleine minpunten, waaronder de nadrukkelijke muziek, maar ook: '(...) er viel vooral veel plezier te beleven. Aan het spel van Guy Cleme…Lees verder

Over Tim Oliehoek

Tim Oliehoek (Stompwijk, 27 februari 1979) is een Nederlands film- en televisieregisseur.

Loopbaan

Op zijn achttiende kwam hij in de publiciteit door de amateurfilm Buy or Die, die tweeëneenhalf uur duurt. Door deze film werd hij aangenomen op de Nederlandse Film en Televisie Academie. Voor zijn afstuderen in 2001 maakte hij de film Isabelle. Het verhaal van de film is naar het boek van Tessa de Loo. De film kreeg een nominatie voor een Tuschinski Film Award en won de Student Award op het USA Film Festival.

Ook zijn andere studentenfilm leverde een nominatie op, dit voor de Amerikaanse studenten-Oscar. Na zijn afstuderen belandde hij in reclamewereld. Daar regisseerde hij diverse reclamespots.

De eerste lange film die hij regisseerde is 15.35: Spoor 1, een telefilm die op de nominatielijst voor de Prix D'Italie stond. Oliehoek deed de cameraregie en werkte samen met Marcel Hensema, die de acteur…Lees verder op Wikipedia