Zoon van het Noorden

Tim Severin (auteur), Frank van der Knoop (vertaler)
Thorgils Leifsson leidt een zwervend bestaan: van het afgelegen Vinland, waar zijn boosaardige tante een nederzetting uitroeit komt hij via IJsland, waar hij verwikkeld raakt in een bloederige familievete terecht in Ierland, waar hij gevangengenomen wordt en verkocht als slaaf.
Titel
Zoon van het Noorden
Auteur
Tim Severin
Vertaler
Frank van der Knoop
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Odinn's child
Editie
5
Uitgever
Uithoorn: Karakter, 2015 | Andere uitgaven
320 p. : ill.
ISBN
9789045207919 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een monnik meldt aan zijn abt de vondst van een manuscript achtergelaten door een oude monnik die plotseling vertrokken is. Het manuscript heeft hem geschokt. Dan volgt de tekst van dat manuscript, het levensverhaal van de oude monnik Thorgils Leifsson, in feite een nieuwe vertelling van een aantal IJslandse sagen, waaronder de Groenlandsage, de sage van Erik de Rode en Nials sage, alleen nu door de ogen van deze Thorgils, een historisch figuur, de zoon van Leif Eriksson die een mislukte poging deed een kolonie in Amerika te vestigen. Ook Thorgils reist naar Amerika met Freydis, zijn tante, die een nieuwe poging wil doen een kolonie te stichten. Ook die poging loopt verkeert af en Thorgils reist naar IJsland waar hij nieuwe avonturen beleeft. Een goed vertelde avonturenroman die echter wel erg veel leentjebuur heeft gespeeld bij de oude sagen. Voor wie deze kent, biedt het boek weinig nieuws, anderen zullen ervan kunnen genieten omdat de schrijver de cultuur van de Vikingen goed tot z…Lees verder

Over Tim Severin

GFDL - Foto van/door by Aaron R. Linderman

Tim Severin (geboren als Timothy Severin, Assam, 25 september 1940 – County Cork, Ierland, 18 december 2020) was een Britse schrijver en ontdekkingsreiziger.

Als aardrijkskundestudent aan de Universiteit van Oxford nam hij deel aan de Marco Polo Expeditie, samen met Stanley Johnson en Michael de Larrabeiti. Dit was het begin van zijn loopbaan als ontdekkingsreiziger, avonturier en schrijver. Severin heeft enkele legendarische reizen opnieuw gedaan, om het waarheidsgehalte ervan na te gaan en om te bepalen in hoeverre ze gebaseerd zijn op feiten.

De reis van Sint-Brandaan

In 1976 bouwde Tim Severin een ossenlederen curragh en zeilde ermee naar Amerika.

Hij vertrok uit Ierland, en via de Hebriden, de Faeröer en IJsland, kwam hij aan in Newfoundland (Canada). Hiermee toonde hij aan dat de mythische reis van Sint-Brandaan fysisch mogelijk was. Tijdens deze reis kwam hij verschillende dieren tegen,…Lees verder op Wikipedia