De weg naar onvrijheid : Rusland, Europa, Amerika

Timothy Snyder (auteur)
+1
De weg naar onvrijheid : Rusland, Europa, Amerika
×
De weg naar onvrijheid : Rusland, Europa, Amerika De weg naar onvrijheid : Rusland, Europa, Amerika

De weg naar onvrijheid : Rusland, Europa, Amerika

Analyse van de huidige politieke verhoudingen tussen Rusland en het Westen, waar de denkwijzen veel op elkaar gaan lijken en de democratie gevaar loopt.
Onderwerp
Democratie
Titel
De weg naar onvrijheid : Rusland, Europa, Amerika
Auteur
Timothy Snyder
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The road to unfreedom : Russia, Europe, America
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2018
374 p. : ill.
ISBN
9789026343292 (paperback)
Plaatsingssuggestie
331.12 (SISO) Politiek (ZIZO)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Snyders, een Amerikaans historicus en hoogleraar, gespecialiseerd in Oost-Europa en de Holocaust, maakt een analyse van het politieke denken van het Westen en Rusland. Het 'onvermijdelijkheidsdenken' van het Westen gaat uit van een betere toekomst. Het 'eeuwigheidsdenken' in Rusland is een terugverlangen naar een zuiver en glorieus verleden dat nooit heeft bestaan. Hij beschrijft dit aan de hand van denkbeelden van de totalitaire denker Iljin, het instorten van de Sovjet-Unie, de revolutie in Oekraïne, hoe die wordt neergeslagen door Rusland, de annexatie van de Krim, het neerhalen van de MH17 en de inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Trump, als marionet van Rusland, verschilt niet van Stalin in zijn omgang met politieke tegenstanders en met journalisten. Veel eindnoten en een uitgebreid register. Geen literatuurlijst, wel handige historische kaarten.

Over Timothy Snyder

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Frauemacht

Timothy David Snyder (18 augustus 1969) is een Amerikaans hoogleraar in de geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in de holocaust en Oost-Europa.

Snyder promoveerde aan de Universiteit van Oxford en is als hoogleraar verbonden aan Yale-universiteit. Hij publiceerde verschillende boeken waarvan Bloodlands: Europe Between Hitler and Stalin uit 2010 het bekendst is.

Werk

  • Nationalism, Marxism, and Modern Central Europe: A Biography of Kazimierz Kelles-Krauz (Harvard University Press, 1998);
  • Wall Around the West: State Power and Immigration Controls in Europe and North America (Rowman and Littlefield, 2000) als co-editor met Peter Andreas;
  • The Reconstruction of Nations: Poland, Ukraine, Lithuania, Belarus, 1569-1999 (Yale University Press, 2003);
  • Sketches from a Secret War: A Polish Artist's Mission to Liberate Soviet Ukraine (Yale University Press, 2005);
  • T…Lees verder op Wikipedia