Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Op een braakliggend terrein ergens in Berlijn ontwaakt in 2011 Adolf Hitler. Hij weet zich snel aan te passen aan de 21e eeuw.
Onderwerp
Hitler, Adolf
Titel
Daar is hij weer
Auteur
Timur Vermes
Vertaler
Liesbeth van Nes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Er ist wieder da
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017 | Andere uitgaven
318 p.
ISBN
9789023456698 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Maatschappijkritische roman waarin de uit de dood opgestane Hitler de Duitse samenleving de maat neemt. In augustus 2011 ontwaakt Adolf Hitler in Berlijn. Al snel, dankzij een onderkomen in een krantenkiosk, leert de ex-Führer hoe het staat met de Duitse democratie. Met genoegen constateert hij dat het jodendom duurzaam is gedecimeerd, maar hij ziet ook hoe 'multicultureel' de stad is geworden. Zijn herintrede in de samenleving en zijn niet aflatende propaganda voor de nazi-zaak wordt door de media niet alleen gesignaleerd, de televisie - die in hem een rasactreur ziet - biedt hem een rol in een satirisch programma aan, met doorslaand succes. Het blad Bild krijgt een speciale rol in dit Hitler-verhaal, waarin humor en satire elkaar zo snel afwisselen dat de lezer er onrustig van wordt. Hoe staat het met de democratie en kan die onbuigzaam extremisme aan? Dit gedachte-experiment laat zien dat mensen nog steeds kunnen meebuigen met alles wat de democratie ondermijnt. Kleine druk.

Over Timur Vermes

CC BY 3.0 - Foto van/door JCS

Timur Vermes (Neurenberg, 1967) is een Duits schrijver en journalist.

Leven en werk

Vermes is de zoon van een in 1956 uit Hongarije gevluchte vader en een Duitse moeder. Na zijn Abitur studeerde hij geschiedenis en politiek aan de Friedrich-Alexander-Universität in Erlangen. Tot 2001 werkte hij als journalist voor boulevardbladen als Abendzeitung (München) en Express (Keulen). Daarna werkte hij voor verschillende tijdschriften.

Sinds 2009 schreef Vermes vier boeken als ghostwriter, onder andere Was vom Tode übrig bleibt van Peter Anders.

In 2012 debuteerde hij met een eigen boek, genaamd Er ist wieder da (Nederlandse vertaling Daar is hij weer). Het gaat om een satirische roman waarin Adolf Hitler in 2011 in een met benzine doordrenkt uniform ontwaakt op een grasveld in Berlijn en via een snel opgebouwde televisieloopbaan opnieuw aanhangers vindt. Na zijn voorstelling op de Fra…Lees verder op Wikipedia