De hongerigen en de verzadigden

Timur Vermes (auteur), Liesbeth van Nes (vertaler), Elly Koerts (vertaler)
Onder aanvoering van een jonge Afrikaan trekt een groep van 300.000 migranten vanuit de Sahara naar Europa met als doel zich in Duitsland te vestigen.
Titel
De hongerigen en de verzadigden
Auteur
Timur Vermes
Vertaler
Liesbeth van Nes Elly Koerts
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die Hungrigen und die Satten
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
517 p.
ISBN
9789403173306 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een Duitse zender stuurt een wat naïeve, maar mooie en populaire presentatrice naar Afrika met de bedoeling de kijkcijfers te verhogen via reality-tv uit vluchtelingenkampen in de Sahara. Een slimme jonge Afrikaan ziet zijn kans schoon en organiseert voor het oog van de camera een mars van emigranten richting Europa. Een perfect tv-scenario ontstaat, als de presentatrice als een blok valt voor de aanvoerder van de tocht die dramatische vormen aanneemt als blijkt dat de Europese Unie onmachtig moet toekijken hoe 300.000 migranten de Duitse grenzen naderen. Een politieke roman, waarin de auteur (1967) met bijtende ironie beschrijft wat in een bepaalde constellatie zou kunnen gebeuren. Spannend, omdat een catastrofe dreigt, actueel (denk aan de Mexicanen onderweg naar de Verenigde Staten) en humoristisch levert het verhaal een bijdrage aan het maatschappelijke debat over een van de grootste wereldproblemen. Tweede roman van de auteur van ‘Daar is hij weer’, over de terugkeer van Hitler.

Over Timur Vermes

CC BY 3.0 - Foto van/door JCS

Timur Vermes (Neurenberg, 1967) is een Duits schrijver en journalist.

Leven en werk

Vermes is de zoon van een in 1956 uit Hongarije gevluchte vader en een Duitse moeder. Na zijn Abitur studeerde hij geschiedenis en politiek aan de Friedrich-Alexander-Universität in Erlangen. Tot 2001 werkte hij als journalist voor boulevardbladen als Abendzeitung (München) en Express (Keulen). Daarna werkte hij voor verschillende tijdschriften.

Sinds 2009 schreef Vermes vier boeken als ghostwriter, onder andere Was vom Tode übrig bleibt van Peter Anders.

In 2012 debuteerde hij met een eigen boek, genaamd Er ist wieder da (Nederlandse vertaling Daar is hij weer). Het gaat om een satirische roman waarin Adolf Hitler in 2011 in een met benzine doordrenkt uniform ontwaakt op een grasveld in Berlijn en via een snel opgebouwde televisieloopbaan opnieuw aanhangers vindt. Na zijn voorstelling op de Fra…Lees verder op Wikipedia