Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Bruin!

Tine Mortier (auteur), Noke Van den Elsacker (illustrator)
Paco (ik-figuur) groeit op in het oerwoud van Ecuador. Plotseling nemen zijn ouders hem mee naar Belgie͏̈. Hij moet heel erg wennen aan zijn nieuwe leven. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Bruin!
Auteur
Tine Mortier
Illustrator
Noke Van den Elsacker
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2010 | Andere uitgaven
91 p. : ill.
ISBN
9789058384799 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Paco (ik-figuur) woont met zijn ouders in het oerwoud van Ecuador. Het is er warm, groen en vooral spannend, want overal wonen wilde, tropische dieren. Paco is er totaal van ondersteboven als zijn ouders hem plotseling meenemen naar ‘huis’, dat in België is. Hij moet enorm wennen aan zijn nieuwe leven. Hij moet een nieuwe taal leren en nieuwe vriendjes zoeken. En zijn omgeving moet ook aan hem wennen; waarom is hij bruin, zijn vader zwart en zijn moeder wit? Een vlot geschreven verhaal over verhuizen en cultuurverschillen. De schrijfster is er goed in geslaagd de wereld te beschrijven door de ogen van een kind. Er is veel aandacht voor dieren, wat veel kinderen zal aanspreken. Enig minpuntje is het feit dat de tekeningen - overigens erg sprekend en Paco komt steeds duidelijk naar voren - in zwart-wit zijn, aangezien kleur een belangrijk element is in het boek. Ruime bladspiegel en vrij grote letter. Vanaf ca. 9 jaar.

Bruin!

Paco verhuist van de ene op de andere dag van een dorpje in het oerwoud in Ecuador naar België. Hij vindt dit helemaal niet leuk en heeft het gevoel dat hij ontvoerd wordt door zijn eigen ouders. Omdat hij nog maar twee jaar was toen zijn ouders naar Ecuador vertrokken als ontwikkelingshelpers, weet hij niet meer dat hij eigenlijk uit België afkomstig is. Hij stelt zich dan ook veel vragen en heeft wat tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe woonplaats, die totaal anders is dan vroeger. Door de confrontatie met allemaal blanke kinderen merkt hij verschillen in huidskleur op en beseft hij dat papa, mama en hijzelf alle drie een verschillende kleur hebben. (Zijn papa werd als baby uit Ecuador geadopteerd door een Belgisch gezin.) Paco wordt ook voor de eerste keer geconfronteerd met racisme, maar in zijn kinderlijke naïviteit beseft hij dit aanvankelijk niet. Hij integreert zich steeds meer in zijn nieuwe land, krijgt een nieuwe vriend en is heel blij wanneer zijn zusje geboren wordt. W…Lees verder

Over Tine Mortier

Tine Mortier (Waregem, 15 december 1970) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Mortier groeide op in Avelgem en studeerde vertaler Engels-Nederlands-Spaans aan de Mercator Hogeschool in Gent. Via een uitwisselingsproject studeerde ze een jaar in Madrid, waar ze verliefd werd op de Spaanse zon. In 1996 leerde ze haar man kennen tijdens een reis naar Ecuador en vijf jaar later trokken ze met hem en hun twee zoontjes opnieuw naar Ecuador, waar ze Engelse les ging geven.

Werk

Mortier debuteerde in 2005 met Zoeperman, een prentenboek over een kleine held die de wereld en vooral zijn buurmeisje wil redden. Haar debuut ontstond uit een moment van verveling en ze zocht inspiratie in de avonturen van haar zoontje. Ze schrijft naast kinderboeken ook kortverhalen voor onder meer Boekieboekie en Het Blad van Vos en Haas. Daarnaast geeft ze ook schrijfcursussen en schrijft ze recensies …Lees verder op Wikipedia