Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Heksen en monsters

Tine Mortier (auteur), Ann De Bode (illustrator)
+1
Heksen en monsters
×
Heksen en monsters Heksen en monsters
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Bas en Babien vieren Halloween. Ze verkleden zich als monster en heks en gaan de huizen af om snoep op te halen. Dan komen ze bij een huis waar volgens hen een échte heks woont.
Onderwerp
Halloween, Bang zijn
Leesniveau
AVI M4, AVI 3
Titel
Heksen en monsters
Auteur
Tine Mortier
Illustrator
Ann De Bode
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2012 | Andere uitgaven
32 p. : ill.
ISBN
9789058387998 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bas en zijn tweelingzusje Babien willen op Halloween verkleed langs de deuren gaan om snoep op te halen. Bas holt een pompoen uit en maakt er een masker van, wat veel rommel geeft! Babien gaat als heks verkleed. Van hun moeder mogen ze niet hun eigen straat verlaten, maar de twee doen dat toch. In een afgelegen huis treffen ze een 'heks', een oude, kromgegroeide vrouw, die de twee bange kinderen een trommel vol zelfgebakken koekjes geeft. De tekst is afgestemd op lezers in groep vier en bevat samengestelde woorden van een t/m drie lettergrepen, AVI-M4. Een enkele keer treedt een onduidelijkheid op (bijv. p. 20: een verwijzing met 'het' die niet naar de directe context verwijst); het woord 'zetel' in plaats van stoel toont de Vlaamse herkomst. Het boekje is fraai geïllustreerd met kleurrijke, expressieve collages. Vooral de gezichten met de grote ogen tonen emoties, waardoor tekst en tekeningen elkaar prima aanvullen. Eerder verscheen over de tweeling 'De luie stoel'*. Een aantrekkelij…Lees verder

Heksen en monsters

Bas en Babien zijn broer en zus, een tweeling zo blijkt uit de tekst op de achterflap. Het is Halloween en Bas wil een masker maken uit een pompoen. Hij moet de pompoen wel zelf uithollen en het masker snijden, zegt mama. Dat is best een gevaarlijke onderneming voor een kleine jongen. Je ziet hem op de prenten aan de slag met een groot mes. Babien vindt het vies, ze maken ruzie en beginnen met de pompoensmurrie te gooien. Mama komt kijken en ze moeten de hele keuken schoonmaken. Met Halloween gaan ze samen, Bas als pompoenmonster en Babien als heks, in de buurt zingen voor snoep. Babien wil verder dan hun straat, ze gaan naar een afgelegen huis. Daar doet een oude vrouw open, die verdacht veel op een echte heks lijkt. De kinderen zijn bang: ze denken aan wat er met Hans en Grietje gebeurde. Maar de oude vrouw is net heel lief en het was toch wel de moeite om even verder te lopen.
Afgezien van het feit dat de mama wel erg veel aan de kinderen overlaat en weinig betrokken is bij w…Lees verder

Over Tine Mortier

Tine Mortier (Waregem, 15 december 1970) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Mortier groeide op in Avelgem en studeerde vertaler Engels-Nederlands-Spaans aan de Mercator Hogeschool in Gent. Via een uitwisselingsproject studeerde ze een jaar in Madrid, waar ze verliefd werd op de Spaanse zon. In 1996 leerde ze haar man kennen tijdens een reis naar Ecuador en vijf jaar later trokken ze met hem en hun twee zoontjes opnieuw naar Ecuador, waar ze Engelse les ging geven.

Werk

Mortier debuteerde in 2005 met Zoeperman, een prentenboek over een kleine held die de wereld en vooral zijn buurmeisje wil redden. Haar debuut ontstond uit een moment van verveling en ze zocht inspiratie in de avonturen van haar zoontje. Ze schrijft naast kinderboeken ook kortverhalen voor onder meer Boekieboekie en Het Blad van Vos en Haas. Daarnaast geeft ze ook schrijfcursussen en schrijft ze recensies …Lees verder op Wikipedia

Suggesties