Daisy
Nederlands

Lekker ziek

Tine Mortier (auteur), Lisette Vanhelmont (verteller)
Babien heeft waterpokken. Ze mag in de zetel met een dekentje, krijgt warme melk en hoeft niet naar school. Mama leest haar voor en de mooie dokter komt haar onderzoeken. Bas ziet het met lede ogen aan. Hij wil ook ziek zijn.
Leesniveau
AVI 3, AVI E3
Titel
Lekker ziek
Auteur
Tine Mortier
Verteller
Lisette Vanhelmont  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2013
1 cd
Speelduur
0:14
Oorspr. uitgever
De Eenhoorn
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 19 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als Babien (7) wakker wordt, heeft ze overal pijn en jeuk. De dokter komt haar onderzoeken en vertelt dat ze waterpokken heeft (in het verhaal 'windpokken' genoemd). Haar tweelingbroer Bas wil ook onderzocht worden, want hij vindt de dokter heel lief. Maar helaas, hij moet gewoon naar school. Dit derde* eerste leesboekje over Babien en Bas bevat een herkenbaar verhaal over ziek zijn. De tekst is goed afgestemd op beginnende lezers, met korte zinnen, veel herhaling van woorden en zinsdelen en een ruime bladspiegel, AVI-E3. Met veel illustraties die het verhaal ondersteunen. Er worden af en toe Vlaamse woorden gebruikt die voor Nederlandse kinderen onbekend zijn, maar deze zijn goed te begrijpen vanuit de context. Soms worden woorden in de tekening herhaald. Het zijn vooral de illustraties en de vormgeving die het boek bijzonder maken. Grappige, collageachtige techniek van (bewerkte) foto’s, illustraties en patronen. Wel jammer dat voor Bas en Babien vaak dezelfde foto is gebruikt. Vana…Lees verder

Lekker ziek

Bas en Babien zijn een tweeling. Als Babien op een ochtend wakker wordt, voelt ze zich niet zo lekker. Ze heeft overal jeuk en alles doet pijn. Aan de ontbijttafel ziet Bas dat zijn zusje overal bobbels krijgt … Mama belt de dokter, die beslist dat Babien niet naar school mag: ze heeft windpokken. Bas vindt het niet eerlijk dat zus mag thuisblijven en hij naar school moet. “Ik hoop dat ik ook bobbels krijg”, zegt hij.
Een verhaal uit de reeks 'Bas en Babien'. Het thema is heel herkenbaar voor de jonge lezertjes. De zinnen zijn kort en duidelijk en er staat niet teveel tekst op de pagina’s. Het boek is geïllustreerd met leuke tekeningen, aangevuld met collages. Vooral de grote, sprekende ogen van de verschillende personages vallen op.

Over Tine Mortier

Tine Mortier (Waregem, 15 december 1970) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Mortier groeide op in Avelgem en studeerde vertaler Engels-Nederlands-Spaans aan de Mercator Hogeschool in Gent. Via een uitwisselingsproject studeerde ze een jaar in Madrid, waar ze verliefd werd op de Spaanse zon. In 1996 leerde ze haar man kennen tijdens een reis naar Ecuador en vijf jaar later trokken ze met hem en hun twee zoontjes opnieuw naar Ecuador, waar ze Engelse les ging geven.

Werk

Mortier debuteerde in 2005 met Zoeperman, een prentenboek over een kleine held die de wereld en vooral zijn buurmeisje wil redden. Haar debuut ontstond uit een moment van verveling en ze zocht inspiratie in de avonturen van haar zoontje. Ze schrijft naast kinderboeken ook kortverhalen voor onder meer Boekieboekie en Het Blad van Vos en Haas. Daarnaast geeft ze ook schrijfcursussen en schrijft ze recensies …Lees verder op Wikipedia

Suggesties