Boek
Nederlands

Min of meer per ongeluk

Tine Mortier (auteur)
+1
Min of meer per ongeluk
×
Min of meer per ongeluk Min of meer per ongeluk

Min of meer per ongeluk

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Bert is gek op treinen. Zijn vader is omgekomen bij een treinongeluk. Op de dag dat hij een spreekbeurt moet houden, neemt hij een besluit: ik word een trein. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Min of meer per ongeluk
Auteur
Tine Mortier
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2015
128 p. : ill.
ISBN
9789462910065 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bert is gek op treinen. Sinds zijn vader, die treinmachinist was, is omgekomen bij een treinongeluk heeft Bert de wereld buitengesloten. Hij groeit en praat nauwelijks meer. Op school wordt hij gepest. Op de dag dat hij een spreekbeurt moet houden blokkeert Bert volledig en neemt hij een besluit: ik word een trein. Door een ontdekking in zijn vaders schuur en zijn trein-metamorfose knapt er iets in Bert en gaat de wereld weer voor hem open. Ontroerend en fantasierijk, in de ik-vorm geschreven verhaal over verlies, eenzaamheid en loslaten. De verbeeldingskracht helpt Bert om door een moeilijke periode heen te komen. De magie komt ook tot uiting in de bijzondere vormgeving. Het kleine boekje bevat foto's en tekeningen die perfect bij de verhaalsfeer passen. Gedrukt in een prettig leesbaar lettertype op crèmekleurig papier. Een mooi verhaal voor kinderen vanaf ca. 10 jaar die Berts wereld herkennen of er ook even in willen kruipen.

Min of meer per ongeluk

Bert is een jongen van ongeveer tien jaar, die na de plotse dood van zijn vader, een treinbestuurder, begint te stotteren, gepest wordt en geen vrienden heeft. Enkel treinen interesseren hem nog. De dag waarop hij een spreekbeurt moet geven over treinen loopt echt alles mis. Wout, de grootste pestkop van allemaal, ziet zijn kans schoon en begint Bert nog meer te pesten. Op die dag beslist Bert om trein te worden. Wanneer hij op een morgen wakker wordt, kan hij het zelf niet geloven: hij heeft wielen in plaats van benen en voeten gekregen. Sindsdien gaat het alsmaar beter met hem. Nu hij treinwielen heeft, kan hij alles en iedereen aan, ook Wout. Maar Bert is nog niet tevreden en wil helemaal trein worden.

Een prachtig uitgegeven boek, heel aangenaam formaat om vast te houden, mooie en ondersteunende foto's, korte hoofdstukken, duidelijk lettertype, kortom een boekje om te lezen, te bekijken en te voelen. Het verhaal op zich is ook erg sterk. Het verwerken van verlies wor…Lees verder

Over Tine Mortier

Tine Mortier (Waregem, 15 december 1970) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Mortier groeide op in Avelgem en studeerde vertaler Engels-Nederlands-Spaans aan de Mercator Hogeschool in Gent. Via een uitwisselingsproject studeerde ze een jaar in Madrid, waar ze verliefd werd op de Spaanse zon. In 1996 leerde ze haar man kennen tijdens een reis naar Ecuador en vijf jaar later trokken ze met hem en hun twee zoontjes opnieuw naar Ecuador, waar ze Engelse les ging geven.

Werk

Mortier debuteerde in 2005 met Zoeperman, een prentenboek over een kleine held die de wereld en vooral zijn buurmeisje wil redden. Haar debuut ontstond uit een moment van verveling en ze zocht inspiratie in de avonturen van haar zoontje. Ze schrijft naast kinderboeken ook kortverhalen voor onder meer Boekieboekie en Het Blad van Vos en Haas. Daarnaast geeft ze ook schrijfcursussen en schrijft ze recensies …Lees verder op Wikipedia