Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Londen, ca. 1830. Weesjongen Oliver kan op zijn tiende eindelijk weg uit het armenhuis. Hij gaat werken bij een begrafenisondernemer, maar daar is het leven zo zwaar dat hij vlucht. Hij leeft op straat, tot de de oude Fagin hem opneemt in zijn huis. Maar Fagin blijkt aan het hoofd te staan van een dievenbende. Kan Oliver aan hem ontsnappen? Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Oliver Twist / naar Charles Dickens ; bewerkt door Tiny Fisscher ; met tekeningen van Annette Fienieg
Bewerker
Tiny Fisscher
Naar het werk van
Charles Dickens
Illustrator
Annette Fienieg
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Volt, 2020
293 p. : ill.
ISBN
9789021420172 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Hertaling van de beroemde klassieker ‘Oliver Twist’ van Charles Dickens. Het boek verscheen in 1838 en Dickens scheef het verhaal als protest tegen de wantoestanden in armenhuizen. Het is dan ook niet zozeer het karakter van Oliver Twist dat centraal staat, maar de onderkant van de samenleving in die tijd. Oliver Twist is een zuivere ziel die machteloos staat tegen alle onrecht dat hem overkomt. Zijn verhaal is dat van een weeskind dat wordt uitgebuit door slechteriken. Als hij wegloopt om zijn eigen geluk te beproeven, komt hij terecht bij een dievenbende, waar hij na veel drama en toevalligheden kan ontsnappen om uiteindelijk het geheim van zijn afkomst te ontdekken en een geborgen thuis te vinden. De stijl doet ouderwets aan met een verteller die de lezer soms direct toespreekt en commentaar geeft op de gebeurtenissen en personages. De cartooneske personages brengen lichtheid in het verhaal, maar de moraal ligt er – trouw aan het origineel - dik bovenop. Mooi verzorgde uitgave met …Lees verder

Oliver Twist

Wie kent Oliver Twist niet? De kleine weesjongen die in armzalige omstandigheden in een armenhuis opgroeit, in Londen in een doorwinterde dievenbende terechtkomt en uiteindelijk na flink wat toeval zijn eenzame en armoedige bestaan achter zich kan laten. Dit populaire personage van Charles Dickens (1812-1870) groeide uit tot hét symbool van de grimmige sociale situatie in 19e-eeuws Engeland, en deze klassieker werd dan ook veelvuldig tot theaterstukken, films, TV-series en musicals voor de hele familie bewerkt. In Dickens' 150ste sterfjaar maakten Tiny Fisscher en Annette Fienieg er een rijkelijk geïllustreerd familieboek van. Fisscher is met Oliver Twist niet aan haar proefstuk toe. Eerder nam ze onder meer Romeo en Julia, Alleen op de wereld en De kleine prins al onder handen. Haar Instagramnaam is dan ook veelzeggend tinyfisscherherschrijft.



Dat Olivier Twist als feuilleton zonder vooropgezet schrijfplan verscheen is…Lees verder

Over Tiny Fisscher

Tiny Fisscher (1958) is een Nederlandse schrijfster. Daarnaast is ze ook leespromotor op basisscholen, onder andere via De Schrijverscentrale en Stichting Schoolschrijver.

In 1999 verscheen haar eerste kinderboek En dan was ik de prinses. Intussen heeft ze meer dan vijftig boeken op haar naam staan. Naast kinderboeken en jeugdromans schreef de auteur ook een aantal non-fictieboeken voor jongeren en volwassenen. In 2016 brak ze bij het grote publiek door met haar bewerking van de beroemde klassieker Alleen op de wereld, van Hector Malot. Het boek werd geïllustreerd door Gouden Penseelwinnares Charlotte Dematons, was een van de vier genomineerden van het DWDD-boekenpanel en won de Librisprijs mooiste boekomslag 2016. In 2018 verscheen het boek in een Duitse uitgave. In 2018 verscheen haar romanversie van Romeo en Julia, bij Blossom Books, met illustraties van Sophie Pluim. De reeks klassiekers heeft zich sindsdien flink uitgebreid.

In 2022 w…Lees verder op Wikipedia